Továbbra sem válaszol érdemben a minisztérium a hálapénz ellen küzdő orvosok kérdéseire. A hosszú levélben a ,,hálapénz” szó egyszer sem szerepel, csupán emlékeztet, mennyi fizetésemelést kaptak az orvosok az elmúlt időszakban – írja a delmagyar.hu.

„A kormány minden véleményt meghallgat." „A polgári kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülése javítása mellett." „Az egészségügy volt az első, ahol béremelési programokat indítottunk." „Csökkentettük az orvoselvándorlás mértékét, csökkentettük a kórházak adósságát és a rendszerváltás óta legnagyobb – 500 milliárdos fejlesztést hajtottunk végre az egészségügyben." 

   Ezekbe a fő pontokba szedte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt a levelét, melyet válaszul küldött az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport felvetéseire. Nem nekik – a sajtónak.

   Mint arról már többször beszámoltunk (2015. december 22.: Szegedi orvosok kezdeményezték a hálapénz eltörlését, 2016. 01. 04.: Már 781 orvos állt a szegedi kezdeményezés mögé), szegedi kezdeményezésre alakult a Facebook-csoport, mely először 64, a múlt héten viszont már 781 orvos aláírásával küldött levelet az egészségügyért felelős döntéshozóknak.

   Ebben az egészségügy legfontosabb problémáira hívják fel a figyelmet: a hálapénz még mindig meglévő rendszerére, az egészségügyi dolgozók alacsony fizetésére és a gyógyító munka katasztrofális feltételeire, és kérik, teremtsék meg a tisztességes betegellátás körülményeit. Legfontosabb célként a hálapénz eltörlését jelölték meg, mert szerintük több ezer egészségügyi dolgozó munkakörülményein javítana, ha eltörölnék, és a betegekben sem keltené azt a hamis illúziót, hogy ha fizetnek, jobb ellátást kapnak. Céljaikat egyébként támogatja már a Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Orvosi Kamara is.

   Ez már a második minisztériumi válasz, mely gyakorlatilag semmibe veszi az orvosok kéréseit. Az első alkalommal egy televízióinterjúban fejtette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, hogy nem érti: pont nekik mi bajuk a hálapénzzel. Az 1001 orvos a hálapénz ellen oldalon most több orvos is nyílt felháborodásának adott hangot: hazugnak és cinikusnak, semmitmondónak és propagandának titulálták a sajtónak kiküldött levelet. 

– Le sem írták a válaszban a „hálapénz" szót. Úgy tesznek, mintha semmi probléma nem lenne ezen a területen – háborgott Pető Zoltán egyetemi docens, aki maga is az aláírók között szerepel. Mint mondta, értékelik az infrastruktúra-fejlesztést – Szeged is új épülettel és modern eszközökkel gazdagodott –, de ez nem az orvosokért, ápolókért van, hanem azokért a betegekért, akiknek nagy segítség lenne a hálapénz eltörlése.
– Ezt is fel lehetne fogni egyfajta rezsicsökkentésként, ráadásul éppen a legelesettebb réteg javára. Hiszen az egészségügyet az idősek és a gyerekek veszik legnagyobb arányban igénybe – érvelt Pető doktor.

Forrás: delmagyar.hu