Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon.

Legalapvetőbb élelmiszerünket az Orbán-kormánynak köszönhetően 27 % áfa terheli. Ez, és a rezsicsökkentés komolyan veszélyezteti ivóvíz ellátásunkat. 10 civil közösség és 5 szakszervezet szövetségre lépésével megalakult a Víz Koalíció, amely első lépésként indított egy országos petíciót, mely a vízszolgáltatók ínséges helyzetére kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét és SOS intézkedéseket sürget.

November 20-án a Budapesti  Benczúr utcai szakszervezeti székházban rendezték meg a Víz Akciókonferenciát, melynek  témája az egészséges ivóvíz szolgáltatás nehézségei, a víz- és csatornahálózatok problémái és az ezzel kapcsolatos teendők voltak.

A panelbeszélgetéseken vizes szakemberek, szakszervezetek, önkormányzati szereplők és civil szervezetek képviselői vettek részt.

Az esemény egyben a Tiszta vizet a poharainkba! nagyszabású civil kampány nyitóeseménye is volt. Mint a petícióban is megfogalmazták: Magyarországon az ivóvízhálózat 86 %-a kockázatosnak minősül. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni. Mindezen problémák feltárására, bemutatására, a megoldások megtalálására és valódi lépések kikényszerítésére szövetkezett 10 érintett civil csoport és 5 szakszervezet, akik Víz Koalíció néven indították el közös tevékenységüket a Rendszerszint (a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező műhelye) munkatársainak koordinálásával.

Az első panel beszélgetésen bemutatkoztak a Víz Koalíciót alapító szervezetek:
Civil közösségek: Angyali-szigeti Civilek Egyesülete, Ráckeve, Angyali-sziget, CivilKalász, Budakalász, Civil Kotta, Szentendre, Eleven Gyál, Eleven Vecsés, Göd-ÉRT, Közösen a Városunkért Egyesület, Pomáz, PAD for environmental justice, Pomázi Civil Szövetség, Üllő Te Vagy.
Szakszervezetek: Alföldvíz Szakszervezet, Autonóm Területi Szakszervezet, Miskolc, Bácsvíz Szakszervezet, Fővárosi Vízművek ZRT. Munkahelyi Szakszervezet, Vasivíz Szakszervezet.

 

Mint az a beszélgetésekből kiderült, az egyébként is leamortizálódott hazai ivóvíz és szennyvíz hálózatra drasztikus csapást mért az Orbán kormány rezsicsökkentése. 2027-re a munkavállalók negyede hiányozni fog a rendszerből, mondta Kecskés Károly Fővárosi Vízművek ZRT. Munkahelyi Szakszervezetének elnöke. A rezsicsökkentés előtt a Fővárosi Vízművek területén évi 43 km vízvezetéket cseréltek. Az 2012-es rezsicsökkentés óta csak 13-14 km. vezetéket tud a cég évente kicserélni. De vannak más rendszerszintű problémák is – erről szól a mai podcast, mely a november 20-i összejövetel Sarkadi Péter által szerkesztett változata.

Az Akciókonferencia azonban nemcsak a petícióról szól, hanem a vízigazságosságról, a vízhozzáférésről és a vízgazdálkodásról is. Komplexen foglalkoztak a “vízkérdéssel”, miközben megismerkedhettek a terepen dolgozó közösségekkel, szakszervezeti és civil aktivistákkal és közösségszervezőkkel. Egy kiállításon bemutatták a “vízkárosult eszközeinket” is.

Az esemény a Víz Koalíció, a Tabumentes Ország (TMO), a PAD for environmental justice, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely és az aHang közös szervezésében valósult meg.

 

Forrás: greenfo.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!