Kétéves munkaviszonyt kell felmutatni a kormány új szupertámogatásához, ami nemcsak a tartós munkanélkülieknél hiányozhat. Szikra Dorottya szociálpolitikus szerint a kétszer tízmilliós csok sok pedagógust és szakmunkást is kizár, vagyis a kormány ismét a jobb módúaknak kedvez – írja az abcug.hu.

„Nem egy különleges dolog, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a jobb helyzetűeknek kedvez, hiszen ez a kormány szociálpolitikájának az alapja" – mondta Szikra Dorottya szociálpolitikus az ATV Esti gyors című műsorában. A 10+10 milliós támogatásként ismert csokkal a kormány egyszerre pörgetné fel a népesedést és a lakáspiacot, a szabályok alapján azonban úgy tűnik, a támogatás kizárja a szegények többségét.

A csok igénybevételéhez például legalább két év folyamatos munkaviszonyt kell felmutatni, legfeljebb 15 napos szünettel. Így például kiesnek a rendszerből azok a pedagógusok, akiket szeptembertől májusig foglalkoztatnak, márpedig Szikra szerint ez gyakori az általános iskolákban. De ugyanígy elvesztik a támogatás lehetőségét azok a szakmunkások, akik csak alkalmanként jutnak munkához.

Szikra David Cameron brit miniszterelnök csütörtöki látogatása kapcsán beszélt az ottani rendszerről is, amelyet ma még sok Angliában élő magyar is élvezhet, igaz, Cameron tervei szerint már nem sokáig. “Ott a minimálbérből élő és alacsony jövedelmű családok normatív támogatást kapnak a lakásfenntartáshoz, ami a gazdagoknak nem jár. A családi adókedvezményt is nagyobb mértékben kapják, mint a jómódúak" – mondta.

Szikra szerint a kormány évek óta egy ezzel ellentétes, fordított újraelosztást hajt végre, különösen a családi ellátásoknál (erről itt írtunk korábban), mindezt pedig a mindenki által fizetett adókból finanszírozzák. Szikra emlékeztetett, hogy még nincs egy éve, hogy megszűnt a lakásfenntartási támogatás, amit éppen a szegényebbek vehettek igénybe.

A tavalyi év legfontosabb szociálpolitikai változásait itt foglaltuk össze. Év közben az derült ki a Habitat for Humanity tanulmányából, hogy a segélyek megnyirbálását a szegények közül is éppen a nagycsaládosok szenvedték meg a leginkább.

Forrás: abcug.hu