Felmondott az OTP a biztonsági őrök java részének a dél-dunántúli régióban – számoltak be a sonlie.hu-nak az érintett biztonsági őrök, állításuk szerint egy-két nappal munkaviszonyuk megszűnte előtt közölték ezt velük.

Korábban – tették hozzá a korábbi vagyonőrök – hallottak már ezzel kapcsolatos félinformációkat, de hiába érdeklődtek, rendre azt a választ kapták: hírzárlat van az ügyben. Elmondásuk szerint csak a nagyobb fiókokban, mint például a kaposváriban és a siófokiban maradt őrszemélyzet, a kisebbekben mostantól nem alkalmaznak ilyet. Az OTP a korábban a Pintér Sándor belügyminiszter tulajdonában álló Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel szerződött, a lapunkhoz forduló vagyonőrök azonban úgy fogalmaztak: ők már „az alvállalkozó alvállalkozóinak" az alkalmazásában álltak. Egyikük arról is beszélt: ezek a cégek hol megszűntek, hol újak alakultak, már követni is alig tudták, egy ízben rájöttek, hogy bejelentetlenül foglalkoztatták őket, ám hiába fordultak a hatóságokhoz... Felvetették, hogy talán amiatt nincs szükség a munkájukra, mert megdrágult az alkalmazásuk a kötelező 1500 forintos rezsióradíj bevezetése óta, amiből – állították – egy vagyonőr jó, ha 4-500 forintot látott...

   „Az OTP Bank fiókjaiban alkalmazott magas szintű biztonságtechnikai megoldások és eljárásrendek tették lehetővé a bank egyes fiókjaiban a biztonsági személyzet létszámának csökkentését – áll a pénzintézet lapunk megkeresésére küldött válaszában. – A komplex vagyonvédelmi eszközökön keresztül adott riasztójelzések, szabotázsvédett módon, egy olyan központba futnak be, amely azonnal képes a rendőrséget értesíteni, a helyszínre járőrt küldeni. Ezek segítségével egy esetleges biztonsági eseménynél a gyors beavatkozás rövid időn belül biztosított".

   Valamennyi bankfiókban korszerű digitális videómegfigyelő- és képrögzítő rendszerek üzemelnek – tájékoztatott az OTP-kommunikáció. „Köztudott, hogy a bankfiókokban a bankjegyek és egyéb értékek időzáras védelmet biztosító pénztárolókban vannak. Ezek megakadályozzák, hogy a rablást elkövető személy nagyobb összeghez hozzáférjen még a rendőrség és a biztonsági egységek helyszínre érkezése előtt. Ezen megoldások együttes alkalmazása a bűnelkövetést tervezők számára azt jelentik, hogy egy esetleges bűncselekmény során megszerezhető összeg nincs arányban az elfogás kockázatával és bankrablás miatt kiszabható szigorú büntetések mértékével".

   Az OTP válaszában arra is emlékeztetett: Magyarországon a bankok elleni rablótámadások száma jelentősen csökken. „A bankrablások visszaszorulásához (a bankok által tett intézkedéseken felül) az is hozzájárult, hogy a rendőrség kifejezetten eredményes a bankrablások tetteseinek elfogásában. Ezen felül a büntető törvénykönyv módosításával a jogalkotók jelentősen szigorították a bankrablás miatt kiszabható büntetések mértékét".

Forrás: sonline.hu