„Nagy lehet a tanárhiány a kötelező oltás miatt, ami majd akkor lesz érzékelhető, amikor a diákok az érettségire sem tudnak felkészülni, vagy a túlmunkákat kell kifizetni” – ezt a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke mondta az ATV Híradójának. Az EMMI ugyanakkor azt írta: a pedagógusok 90 százalék körüli mértékben védettek, és még nem lehet tudni, hogy az oltási akcióhét után miként alakul az átoltottság.

A koronavírus korábbi hullámaiban a digitális oktatás okozott nehézséget, sokszor plusz munkát a tanároknak, a negyedik hullámban a kötelező oltás miatt lehet probléma.

A tanárok gyermekekkel foglalkoznak, gyermekekkel találkoznak, nagyon fontos, hogy ők is be legyenek oltva

– indokolta a pedagógusok kötelező oltását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az oltatlan pedagógusok december 15-ig kaptak határidőt. Azokat, akik addig nem veszik a vakcinát, fizetés nélküli szabadságra küldik. A rendelet az állami intézményekben dolgozókra vonatkozik.

1500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nincs beoltva, és közülük háromezren nem is tervezik felvenni a vakcinát – ezt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke közölte saját felmérésük alapján az Indexszel, amelyben a hazai oktatási intézmények negyede vett részt.

Észre akkor fogjuk venni, amikor például egy művészeti gimnáziumban az összes művésztanár felmondott, és a diákok még érettségire sem tudnak majd felkészülni, ott lesz majd komoly gond, vagy ott lesz komoly gond, amikor a túlmunkákat a kollégáknak ki kell fizetni

 – fogalmazott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke Híradónknak.

Totyik felháborítónak tartja, hogy míg az állami iskolában kötelező az oltás, az egyháziban nem. Mint mondta, az oltatlan pedagógusok egy része egyházi intézményben vállal munkát.

Megkérdeztük az EMMI-t, tudják-e, mennyi pedagógus lehet, aki nem veszi fel az oltást. Azt írták: zajlik a meghosszabbított oltási akcióhét, így nem tudják megmondani, milyen lesz utána az átoltottság.

Híradónk úgy értesült: van olyan iskola is, amelyben azokat a gyereket, akik másik iskolából érkeznek, például különórára, és nincs védettségi igazolványuk, nem engedik be. A PDSZ tagja, Nagy Erzsébet azt mondta, ő is hallott hasonlóról.

Azt is panaszolják a kollégák, hogy emellett tovább folynak mindenféle akadályozás nélkül azok a programok, amelyekre el kell utazniuk a tanulócsoportoknak, ilyenek például a Lázár Ervin-programok, meg mindenféle más intézményen kívüli programok, ahol nagyon sokakkal kell egy térben lenni

 – számolt be Nagy Erzsébet.

Az EMMI Híradónknak erre azt írta: a tanulmányi kötelezettségeket teljesítők – életkortól függetlenül – bemehetnek azon épületekbe, ahol a nevelő-oktató munka folyik. Az oltás és a védettségi igazolvány jelenleg csak 12 éves kor felett értelmezhető.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!