A magyarok már nem nagyon akarnak építőiparban dolgozni, ezért külföldről kéne az utánpótlás. A 168 óra cikke.

Akkora hiány van az építőiparban Magyarországon megfelelően képzett szakmunkásokból, hogy már középiskolás korban toboroznának olyan diákokat, akik nálunk végeznék el a szakképzést. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki az adott országban szerzi meg a végzettségét, akkor nagy eséllyel hosszabb távon is marad ott.

Népszavának nyilatkozó szövetségi elnök elmondta, bár Magyarországon 40 ezer külföldi szakmunkás tartózkodik jelenleg – leginkább ukránok, szerbek és törökök –, ennél is jóval több idegen munkásra lenne szükség az építőiparban. Koji hozzátette: ez nagyjából 10 ezer embert jelentene, amellyel elérhetnénk, hogy előremozduljunk a rangsorban. Eszerint ugyanis hatékonyság terén az unió utolsó harmadában állunk. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy ugyan 2019-hez képest sokkal jobb a helyzet: két évvel ezelőtthöz képest 25 ezerrel többen, mintegy 370 ezren dolgoznak a szakmában, az idei teljesítménye pedig így eléri majd az 5 ezer milliárd forintot, írja a HVG.

Koji László szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani az Európai Unión kívüli, harmadik országokból érkező munkavállalók hazai foglalkoztatására. Álláspontja szerint előnyös lenne, ha egyszerűsítenék a tartózkodási és munkavállalási engedélyek kiadását, vagy kormányközi megállapodásokat kötnének. Koji végül elmondta, a 2019-ben elindított hazahívó programjuk sikeresen működik, és ma már többen térnek haza, mint ahányan külföldre mennek dolgozni.

Forrás: 169 óra

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!