A minimálbér emelkedésből adódó többletköltséget minden esetben megkapja a kormánytól az önkormányzat – árulta mondta el Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, aki szerint emiatt nem kell aggódni. Azért viszont annál inkább, hogy a bértábla teljesen össze fog csúszni ezáltal.

„Akik több végzettséggel rendelkeznek, kiemelt területen vagy régóta dolgoznak az önkormányzatoknál, azoknak a bérét nem tudjuk ezáltal emelni, emiatt létrejön egy bérpiaci feszültség” – fejtette ki az elnök az ATV Start című műsorában, aki szerint a bérstruktúrán ugyanis nem tudnak változtatni.

Sokszor szoktam mondani, hogy a mi szektorunkat fekete báránynak érzem az államháztartáson belül, mivel a köztisztviselőink bérét 8 éve nem emelték. A szociális területen, az egészségügyben, sőt a kormányhivatalokban dolgozókét bérpótlékokkal mind emelték, az önkormányzatiakét azonban nem

– tette hozzá.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke elmondta, a minimálbér emelése nem jelenti automatikusan azt, hogy a többi önkormányzati dolgozó bére is emelkedik. „A szorzó például attól függ, hogy hány éve dolgozik ott, milyen végzettsége van, de az alap, az nem a minimálbérhez van kötve, hanem 37.500 forinton áll most már évek óta” - jegyezte meg.

A kormány valóban ellehetetleníti az ellenzéki önkormányzatokat?

Schmidt Jenő úgy látja, nincs konkrét különbségtétel ellenzéki és fideszes önkormányzatok között, habár ezt az érzetet jellemzően ő is tapasztalni szokta.

A magyar kormánynak az a meglátása, hogy minden adó, ami befolyik, az az övé. Feladatmegosztás szintjén van, amit visszaengednek az önkormányzatoknak, de szabad forrást nem hagynak semmit sem. Nagyságrendileg olyan 850-900 milliárd forintnyi helyi adót szednek be az önkormányzatok, ennek a nagy része iparűzési adó

– mondta az elnök.

Schmidt Jenő arról is beszélt, az iparűzési adó megfelezéséről csak a 4 milliárd alatti nettó árbevételű kisvállalkozások esetében beszélhetünk, tehát az olyan méretű vállalkozások, mint az Audi vagy a MOL esetében nem. A kormány azonban csak a 25 ezer lélekszám alatti települések esetében pótolja ki a lefelezett összeget.

Szerintem tűpontosan ki van számolva, hogy ott csak a költségeiket tudják fedezni, önállóan mozgásterük pedig ne nagyon legyen, de ez nem újdonság, 2013 óta így van

– tette hozzá.

Schmidt Jenő hozzátette, 2020 végén valóban észre lehetett venni, hogy olyan önkormányzatok is kaptak kiegészítéseket, – mint például Székesfehérvár vagy Debrecen – amelyeknek nem kellett volna. Az elnök szerint azonban 2021-ben nem várható ilyen: „Most a teljes önkormányzati szektor adóbevonását magához rendelte a kormány, hiszen 2500 milliárdnyi hitelt vett fel, hogy a gazdaságot növekedésre sarkallja”.

Az elnök zárásként elmondta, ennek érdekében a kormány rengeteget költ állami beruházásokra, így valószínűleg az inflációs nyomás is nagyobb lesz. „Ellenben azt látom, hogy az önkormányzati szektor sajnálatos módon ugyanazon a szinten fog maradni, mint a legutóbbi 7 évben” - jelentette ki.

Forrás: ATV