Újabb összetűzés a kormány és a főváros között: 12 milliárd forinttal tartozik az állam Budapest önkormányzatának, ez az összeg a BKV év végi működését finanszírozná. Kiss Ambrus reméli, hogy a kormány elutalja az összeget, de ha nem, akkor figyelem felhívó kampányba kezdenek. A főpolgármester-helyettes ugyanakkor kizártnak tartja, hogy járat-beszüntetésekre is sor kerüljön.

Antal Nimród Kontroll című filmjében BKV ellenőrök szélmalom harcát izgulhattuk végig a bliccelőkkel szemben. A moziban Nagy Zsolt karaktere nem tudta felelősségre vonni az ingyen utazó turistákat, mint ahogy jelenleg a főváros sem tudja a szerintük bliccelő kormányt. Budapest önkormányzata ugyanis továbbra is várja a BKV-működéséhez szükséges állami támogatást

2017 óta 12 milliárd forintot ad évente a közösségi közlekedésre a kormány a fővárosnak. Ez Tarlós István idejében megérkezett augusztus-szeptemberbe. (...) Most még a szerződés sincs meg, és hát november 25-től lényegében ebből a pénzből kellene finanszírozni a közösségi közlekedés működését, hiszen a magunk részét, a magunk 108 milliárd forintját már átutaltuk

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Kiss kizártnak tartja, hogy járatbeszüntetésekre is sor kerüljön és reménykedik abban, hogy a kormány csütörtökig elutalja a szükséges összeget. Ha ez mégsem történik meg, akkor év végéig folyószámlahitelből finanszírozhatják a BKV-t, illetve tájékoztatni fogják az utasokat arról, hogy a kormány nem fizeti ki az éves hozzájárulását a budapesti tömegközlekedéshez, vagyis bliccel.

A főváros és a kormány között 2004-ben kötött megállapodás szerint évente jár a budapesti tömegközlekedés működtetésére az úgynevezett normatív támogatás - ez a kifizetés lényegében az állam hozzájárulásának feleltethető meg a budapesti közlekedéshez.

Gulyás Gergely még 2019-ben, Karácsony Gergely megválasztása után a korábban vállalt kötelezettségek kifizetéséről biztosította a főpolgármestert.

Azt miniszterelnök úr egyértelművé tette, hogy a korábbi kötelezettségvállalásokat továbbra is, természetesen a kormány vállalni fogja

 – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt hangsúlyozta az ATV Híradónak, hogy ha esetleg le is állna a közlekedés, a dolgozókat ki kell fizetnie a BKV-nak.

Én jobban örültem volna, hogyha mondjuk inkább azt mondta volna a főváros, hogy bizonyos beruházásokra nem jut pénze, de nem a dolgozóknak kéne, mondom, ismétlem, a politikai csatákat megvívni, és nem az ő kárukra

– fejtette ki Naszályi Gábor elnök.

Az üggyel kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium az atv.hu-val azt közölte, hogy a tárca időben összeállította a támogatás átadását biztosító és felhasználásának szabályait tartalmazó szerződést. Hozzáteszik: a városvezetés nem hajlandó az agglomerációs közlekedés finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!