Az elhunytak többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, akik fűtetlen lakásokban hűltek ki. 

Október eleje és november közepe között 25-en lelték halálukat fagyhalál következtében Magyarországon – számolt be a Magyar Szociális Fórum (MSZF). 

 Az elhunytak többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, és fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak fagyos, vagy fagy közeli hőmérsékleten.

A szervezet megjegyezte, nem szükséges nulla fok alatti hőmérséklet ahhoz, hogy valaki végzetesen kihűljön. Elég plusz 5-10 fok is a legyengült, idős, beteg embernek ahhoz, hogy a helyrehozhatatlan bekövetkezhessen. Mindazonáltal nemcsak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között. 

Az MSZF felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy odafigyeléssel, segítéssel életeket menthet meg. „Különösen nagy felelősség hárul az emberre olyan körülmények között, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak pedig továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást” – írta a szervezet. 

Forrás: Magyar Narancs

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!