A lakáshitel-juttatás lehet a legnagyobb nyertes az idei cafeteriaválasztásokban, ám nem tudni, mi lesz, ha az uniós bíróság tényleg elkaszálja az Erzsébet-utalványt – írja a Világgazdaság.

Januárban kell a munkáltatóknál dönteni a cafeteriakeretek felhasználásáról: általában az év első heteiben kérdezik meg a dolgozókat, mire szeretnék elkölteni a béren kívüli juttatásokra szánt éves keretüket. Számos vállalatnál ugyanakkor nincs választási lehetőség, a cafeteria itt általában vagy a hónapról hónapra kiosztott Erzsébet-utalványt, vagy a mindenkinek járó bérletet, esetleg a SZÉP-kártyára járó összeget jelenti. Béren kívüli juttatást a felmérések szerint a nagyobb cégek közel 90 százaléka ad, és a legkisebb vállalatok 40 százaléka is él az ösztönzési forma nyújtotta kedvező adólehetőséggel.

Az idén ráadásul a cafeteriakeretek is többet érnek: a cégek általában bruttó módon határozzák meg a felhasználható összeget, az idei adócsökkentés révén így általában 1,19 százalékkal nagyobb juttatást kaphatnak majd kézhez a dolgozók. (A népszerűbb utalványokon a teher a tavalyi 35,7 százalékról az idén 34,51 százalékra csökkent.) A szabályok egyébként változatlanok, a legnépszerűbb elemek – étkezési utalványok, önkéntes pénztári juttatások – évi 200 ezer forintig igényelhetők a kedvezőbb adóval. A legkedvezményesebb, adómentes körben a sportutalvány értékhatár nélkül adható, míg a lakáshitelek tőketörlesztését akár évi ötmillió forinttal is támogathatják a cégek. A határok felett az adó már közel 50 százalék, ahogyan a kedvezményes körbe nem sorolt utalványok esetén is.

Változást ebben az Európai Bíróság hozhat: január elejére várják az ítéletet a magyar rendszerről szóló ügyben, amelyben az előzetes főtanácsnoki vélemény tulajdonképpen megszüntetni javasolta az Erzsébet-utalványnál a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak adott monopóliumot. Ha a végső döntés is kedvezőtlen lesz a magyar kormányzat számára, akkor módosítani kell majd a jelenlegi rendszeren.

VG szakértő - Fata László, a Cafeteria Trend magazin alapítója, szerkesztője

Várhatóan az idén a tavalyinál többen veszik majd igénybe a lakáshitel-cafeteriát, aminek csak az egyik oka, hogy az áfacsökkentés és az új CSOK-szabályok ráirányították a figyelmet a területre. A tapasztalatok szerint a bonyolultabb juttatások esetén többéves átfutásra van szükség, hogy a munkavállalók megismerjék és megszeressék azokat. Így történt ez – például – az egészségpénztárak esetében is. Ha már van olyan kolléga, ismerős, aki igénybe vett egy juttatást, ha rendelkezésre állnak a tapasztalatok, kialakult a cégnél is a gyakorlat, akkor egyre többen veszik igénybe az új formákat is. Az új esztendő másik sikeres eleme az Erzsébet-kártya lehet. Már korábban a tavaly novemberi konferenciánkon jelezte ugyanis több munkáltató, hogy a papíralapú utalványról 2016-ban áttérne a számára kényelmesebb megoldást jelentő elektronikus formára.

Forrás: Világgazdaság