A Fidesz országgyűlési képviselője a debreceni önkormányzati médiában arról beszélt: végig kellene gondolni, van-e értelme annak, hogy a pedagógusok egy része még mindig közalkalmazotti státuszban dolgozik, esetükben ugyanis nem lehet elismerni az egyéni teljesítményeket. Totyik Tamás úgy látja, a kormány arra készül, hogy a közalkalmazottakat a munka törvénykönyvének hatálya alá helyezze, ami jóval kevesebb védelmet jelent majd a munkavállalóknak.

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Debreceni Egyetem történészprofesszora november 11-én a debreceni önkormányzati televízió Köz-ügy című műsorában a Nemzeti Pedagógus Kar ülése kapcsán beszélt a magyar pedagógustársadalom helyzetéről. A beszélgetés negyedik percétől kezdte el kifejteni nézeteit a bérekkel kapcsolatban. Mint mondta, a szakképzési rendszerben egyéni bérezés van, amit jól mérhető kritériumrendszerek alapján alakítottak ki, a közoktatásban viszont nincs ilyesmi.

Pósán szerint ez azért is van így, mert a szakképzésben oktató pedagógusok a munka törvénykönyve alapján dolgoznak, a közoktatásban oktatók viszont közalkalmazottnak minősülnek. 

Végig kell gondolni azt, hogy van-e értelme ilyen szempontból is ennek a két különböző jogviszonynak

– mondta Pósán, aki szerint szükség lenne arra, hogy a közoktatásban is jutalmazzák az egyéni teljesítményt, úgy látja azonban, hogy egy általános béremeléssel ezt nem lehet elérni.

Megkérdeztük a kormánnyal hetek óta sztrájktárgyalásokat folytató Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ), hogy mit gondolnak Pósán László szavairól. Totyik Tamás, a szakszervezet alelnöke úgy véli, Pósán mondatai „lenullázták” az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2010 óta végzett munkáját, ha igazak az általa elmondottak, akkor sutba kell dobni mindent, amit a Fidesz oktatáspolitikusai eddig képviseltek, ennek pedig egy demokráciában személyi következményei lennének az oktatásirányításban. Totyik szerint a valódi kormányzati szándékot nem mondta ki Pósán. A PSZ úgy látja, a Fidesz a közalkalmazotti törvény alá tartozó szakmákat – így a köznevelést is – a munka törvénykönyvének hatálya alá akarja helyezni, utóbbi pedig jóval kevesebb védelmet jelent a dolgozóknak. A szakszervezet álláspontja szerint a szerzett jogokat mindössze egy távoli ígéret fejében venné el a kormány. 

A 2023-tól szóló, jelentősebb béremelésre tett ígéretet egy tollvonással ugyanúgy elvehetik, mint ahogy elvették a minimálbérhez kötött bérezést is 2015-ben (egyébként jól értjük az időpontot: akkor lesz jelentős béremelés, ha a pedagógusok »jól« szavaznak a jövő év tavaszán)

– írja Totyik Tamás.

A PSZ reakcióját alább teljes terjedelemben közöljük:

Ez a kormány szakította szét a közoktatás rendszerét és tette összehasonlíthatatlanná az oktatás egyes ágazatait. Az óvodákat az önkormányzatoknál, az általános iskolákát és a gimnáziumokat az EMMI-nél hagyta, majd a szakképzést az ITM irányítása alá helyezte. A kormány tudatosan törekedett arra, hogy a közoktatás szerepelőit megossza és szembeállítsa egymással. Ez a folyamat játszódott le az egyházi és állami oktatás között is, amikor az állami iskolák feladatfinanszírozásúak lettek, az egyháziak pedig létszámalapúak. Az „oszd meg és uralkodj” hatalomtechnika nem sikerült, így új módszer után kell néznie a kormánynak.

Pósán László kormánypárti képviselő mondatai lenullázták az EMMI 2010 óta végzett munkáját, hiszen ezek szerint „feleslegesen” vezették be a pedagógus életpályamodellt, a minősítési rendszert, a tanfelügyeletet, a belső önellenőrzési rendszert. Akkor teljesen feleslegesen tette át az 50%-os béremelési rendszer utolsó elemét a minőségi bérelemre 2016-ban az oktatási kormányzat. Most már csak azt kellene eldönteni, hogy Hoffman Rózsa egykori köznevelési államtitkár nem mondott igazat, vagy Pósán képviselő próbálja az általuk bevezetett életpályamodell csődjét megmagyarázni, és saját felelősségüket elfedni a pedagógus pályáról történő elvándorlásról, aminek oka a pedagógusok megalázó bére. Súlyos felelősség terheli a FIDESZ oktatáspolitikusait a közoktatásban kialakult tarthatatlan helyzet miatt, csak még politikusok száját sohasem hagyta el az, hogy bocsánat, tévedtünk. Ha igazak Pósán képviselő szavai, akkor annak egy demokráciában személyi következményei lennének az oktatásirányításban, hiszen mindent, amit eddig képviseltek és csináltak, sutba kell dobni.

Addig senki ne várjon minőségi munkát, amíg egy 10 éve diplomázott pedagógus bértábla szerinti bére a garantált bérminimummal lesz azonos. Amikor a gyermekét egyedül nevelő diplomás anya – 10 éve pedagógusként dolgozik – jövedelme nem éri el a létminimumot, ezektől az emberektől mit vár el Pósán László? A hivatástudatért a boltban nem kapnak egyetlen deka kenyeret sem.

Nem mondta ki (vagy nem merte kimondani?) a kormánypári képviselő az igazi szándékot: a PSZ szerint ugyanis a közalkalmazotti törvény (Kjt.) alá tartozó szakmákat titokban akarják kivezetni és a Munka törvénykönyve (Mt.) alá helyezni, ezek közé tartozik a köznevelés. Magyarul az általános iskolákban, gimnáziumokban, szakgimnáziumokban, óvodákban dolgozókat jogállásváltásra akarják kényszeríteni. A sokkal alacsonyabb védelmet nyújtó Munka törvénykönyve az állam számára sokkal több pénz kivonására ad lehetőséget, mintha a Kjt. alá tartoznának a munkavállalók. A dolgozóktól sok szerzett jogot akarnak elvenni egy távoli ígéret reményében. Szeretném felhívni Pósán képviselő figyelmét, hogy a szakszervezetek nem követelnek mást, csak azt, hogy amit egyszer az Orbán-kormány megadott, azt adja is vissza. A 2023-tól szóló, jelentősebb béremelésre tett ígéretet egy tollvonással ugyanúgy elvehetik, mint ahogy elvették a minimálbérhez kötött bérezést is 2015-ben (egyébként jól értjük az időpontot: akkor lesz jelentős béremelés, ha a pedagógusok „jól” szavaznak a jövő év tavaszán).

Arra pedig külön felhívom mindenki figyelmét, az állami költségvetés szempontjából teljesen mindegy, hogy a kormány a közalkalmazottaknak ad béremelést, vagy a Munka törvénykönyve alá tartozó alkalmazottaknak.

A PSZ azt követeli: a kormány mielőbb szerezze vissza hitelét a bérrendezésre tett ígéretei miatt! (Érdemes felidézni Bódis József szavait, ő köznevelési államtitkárként 2019-ben 30 százalékos béremelésről beszélt, igaz, azóta már egy másik minisztériumban államtitkár, éppen ott, ahol a szakképzést irányítják…)

Totyik Tamás
alelnök, Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)

 Forrás: debreciner.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!