A Fidesz célja 2016-ban is az, hogy segély helyett munkát biztosítson az embereknek, még a leghátrányosabb térségben élő, legalacsonyabb képzettséggel rendelkező álláskeresőknek is.

A Fidesz-frakció csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön bejelentette: huszonötezer közfoglalkoztatottnak segíthet a január elsejével bevezetett elhelyezkedési juttatás. Ennek lényege, hogy aki legalább egy hónapja közfoglalkoztatottként tevékenykedik, illetve az azt megelőző két éven belül legalább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonya volt, sikeres piaci elhelyezkedése esetén megkaphatja a közfoglalkoztatási szerződése még hátralévő idejére járó támogatást.

A Fidesz szerint a csökkenő munkanélküliség a közfoglalkoztatásnak is köszönhető, amely évente átlagosan 300 ezer alacsony iskolázottságú, szakképzettség nélküli ember számára nyújt lehetőséget, akik olyan térségekben élnek, ahol ez jelenti az egyetlen esélyt a munkavállalásra, egy szakma kitanulására, a rendszeres jövedelemszerzésre, gyermekeik eltartására. A közfoglalkoztatás szabályai mostantól anyagilag is jobban ösztönözik a mielőbbi elhelyezkedést - teszik hozzá.

A kormánypárt szerint ugyanakkor a baloldal kormányzása alatt megduplázta a munkanélküliséget és munkaképes, aktív korú emberek százezreit hagyta segélyen tengődni. A baloldali pártok ma is előbb adnának segélyt, mint munkát.