November 12-e Magyarországon a szociális munka napja. Az Esély Labor Egyesület egy videóval, mi cikkajánlóval mutatjuk meg, miért elengedhetetlen mindaz, amit a szociális dolgozók értünk tesznek. A HVG cikke.

A szociális szakma egyik legnagyobb problémája, hogy a társadalom szemében még mindig nem eléggé látható tevékenységi körről van szó, pedig – ahogy az Esély Labor Egyesület videójában is mondják – a szociális dolgozó munkája elengedhetetlen; pont ott kezdődik ugyanis, ahol az emberi méltóságunk véget ér. 

A szociális munkások a legkiszolgáltatottabbakon, a legrászorultabbakon segítenek; a pandémia idején a civil és állami fenntartású szociális intézményekben, nappali ellátókban, családsegítőkben, kórházakban, iskolákban is létfontosságú feladatokat láttak el, az átlagosnál is magasabb terhelés mellett.

Az egyesület emlékeztet, hogy a szociális ágazati dolgozók a világjárvány dacára sem tudtak sok esetben otthonról, érintkezésmentesen dolgozni, ehhez képest a magyar kormány a pandémia kezelésében résztvevőknek kifejtett köszönetnyilvánításában "kifelejtette" ezt a szakmát.

Fontos gesztus lett volna ez "az egyébként is alulfizetett, nehéz munkakörülmények között dolgozó és megterhelő munkát végző szakemberek, ágazati dolgozók irányába".

Az egyesület a szociális munka napja alkalmából készített egy videót, amelyet "közösségi részvétellel szociális munkások formáltak". Ebből a közel háromperces kisfilmből kiderül, hogy mi mindennel is foglalkoznak az érintettek, de alább mi is ajánlunk fontos olvasnivalókat szociális szakemberek történeteiről, az általuk végzett munka fontosságáról.

Az írás további rész itt érhető el.

 

Forrás: HVG