Egy 57 éves, amputált lábú férfi azért nem kapja meg januári rokkantnyugdíját, mert rossz helyre küldtek ki egy határozatot. Amikor a polgár azt tudakolta, miből fizesse albérletének díját, a hivatalban azt ajánlották: kérjen kölcsön – írja a Népszabadság.

Amikor megláttam a határozatot, azt hittem, leesek a székről – mondja Horváth Győző kispesti albérle­tében. Az 57 éves férfi aktív időszakában a vendéglátásban ténykedett, szakács volt meg felszolgáló, dolgozott Balatonon is. Sokáig Zuglóban lakott, aztán Csepelre keveredett, mígnem 1992-ben egy vérrög miatt háromszor is csonkolni kellett a bal lábát. Előbb boka fölött, majd térd alatt vágtak le egy darabot, de szükség volt egy harmadik beavatkozásra is. Művégtaggal jár, de otthon inkább mankózik. A műtétek után leszázalékolták, és rendben kapta a rokkantsági nyugdíjat, a 70 ezer forintból a bank 20 ezret levesz kölcsöntartozás miatt. Így marad annyi, amiből az albérlet árát ki tudja fizetni.

– December 10-én kaptam egy levelet a kormányhivataltól – sorolta a férfi –, melyben azt közölték, hogy január 1-jével megszüntetik a rehabilitációs ellátást, ez lett a rokkantnyugdíj új neve. Azért nem kapom meg a pénzt, mert nem jelentem meg felülvizsgálaton.

A november 20-án kelt levélben valóban az áll, hogy a hatóság „2015. november 20-i végzésében felhívta az ügyfelet, hogy december 2-án 9.30-kor jelenjen meg az első fokon eljáró rehabilitációs hatóság szakértői bizottságánál". A gond csak az, hogy az ügyfél a végzést nem kapta meg, mert rossz címre küldték az értesítést. Ez a ­rossz cím az állandó lakcím volt, mely Csepelen található. Horváth Győző viszont ott nem található. Igaz, kispesti tartózkodási címén, melyre a nyugdíját is postázták évtizedeken át, minden hivatalos küldeményét pontosan kézhez kapja.

– Amikor december 23-án befáradtam a kormányhivatal óbudai központjába, arról tájékoztattak, hogy „a lakcímre és a tartózkodási helyre kiküldött tértivevényes végzések elköltözött jelzéssel visszaérkeztek." De hát ez nem volt igaz. A november 20-i határozatot december 23-án nyomták a kezembe. Amikor rákérdeztem, hogy ha nem kapom meg a januári nyugdíjamat, miből fizessem ki az albérletet, azt felelték: kérjek kölcsön.

Érdekesen alakulnak különben az állam levelezési szokásai, mert a felülvizsgálatra szóló felhívás elhányódott, az ellátás megszüntetéséről szóló papírt viszont fegyelmezetten kiküldték Horváth Győző kispesti címére. Magáról a felülvizsgálatról a kispesti férfi eléggé ingerülten nyilatkozott. – Azt akarják ellenőrizni, hogy valóban rokkant vagyok-e? Mert a szervi bajok miatt leszázalékoltak sokat trükköztek, el akarják csípni a kamu rokkantakat. De hát a papírjaimon ott van, hogy végleges az állapotom. Nem ideiglenesen vágták le a lábam, nincs sok értelme azt vizsgálni, hogy közben kinőtt-e.

Horváth Győző végül „kérte az újabb felülvizsgálatra történő beidézését". Azt mondták neki, várjon türelemmel, a lábvizsgálatot már Pesten, a Thököly úton hajtják végre. Ha minden jól megy, nem neki kell majd átbicegnie a Fiumei útra a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságra, hogy újra megkapja letiltott ellátását.

– Megkérdeztem, vajon visszamenőleg megkapom-e – jegyezte meg a rokkant férfi, aki az egyhavi kiesés miatt is könnyen az utcára kerülhet. Azzal „biztatták", hogy még az se olyan biztos.

Forrás: Népszabadság