Rég nem volt ennyire alacsony a munkanélküliség az EU-ban, a magyar adat a kilencedik legjobb az unióban. A fiatalok munkanélkülisége még mindig húsz százalékos – írja a Világgazdaság.

Hat és fél éves mélypontra csökkent az EU munkanélkülisége, a novemberi adat szerint 9,1 százalékos a mutató. Egy évvel korábban még 10,0 százalékon állt a ráta, tavaly októberben pedig 9,2 százalékon. Utoljára 2009 júliusában állt a mostaninál alacsonyabban az EU munkanélkülisége.

Az eurózóna 19 államában 10,5 százalékra esett a mutató - itt szintén 0,1 százalékpontos a csökkenés az egy hónappal korábbihoz és 1,0 százalékpontos az egy évvel azelőttihez képest. Az eurózónában 2011 októbere óta nem volt ennél jobb adat.

A legalacsonyabb munkanélküliséget Németországban mérték, ott 4,5 százalékos az adat. A második legjobban Csehország áll a maga 4,6 százalékos munkanélküliségével, őket Málta követi 5,1 százalékkal. A magyar 6,4 százalékos adat (az Eurostat itt még a 2015. októberi mutatóval számolt) a kilencedik legalacsonyabb az unióban.

A legrosszabbul Görögország áll, ott 24,6 százaléknak nincs munkája, ezen kívül Spanyolországban van húsz százalék feletti munkanélküliség, egész pontosan 21,4 százalékos. Horvátország a harmadik a lista végén, ott 16,6 százalékot mértek. Az EU legnagyobb gazdaságai közül a németek és a britek állnak a legjobban - az Egyesült Királyságban 5,2 százalékos a mutató.

A fiatalok munkanélkülisége változatlanul az egyik legsúlyosabb problémája az EU-nak, a 28 tagállamban összesen 20 százalékos a munkanélküliség, az eurózónában pedig még magasabb, 22,5 százalékos. A legrosszabbul a görög fiatalok állnak, ott 49,5 százalékos a 25 éven alattiak munkanélkülisége. De nem sokkal jobb a helyzet Spanyolországban (47,5 százalék) és Horvátországban (45,1 százalék) sem. A legjobban továbbra is a német fiatalok állnak, közülük 7,0 százaléknak nincs munkája. Azonban hosszú idő után most először már nem Németország az egyetlen, ahol egyszámjegyű a fiatalok munkanélkülisége: Dániában 9,9 százalékot mértek.

Forrás: Világgazdaság