Pénteken késő délután tartott állománygyűlést az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetősége az intézmény dolgozói számára: az eseményen közölték, hogy november végén csoportos létszámleépítéssel elbocsátják a munkavállalók többségét – számol be a Tudásközpont történetének legújabb fordulatáról a 24.hu.

Nyár elején a Direkt36 több cikkben is beszámolt róla, hogy fényűző szállodákban bérelt szobákat és más megkérdőjelezhető költései is voltak a kormány által bőkezűen támogatott Antall József Tudásközpontnak. Ezt követően került sor egy kormányzati átvilágításra a korábbi miniszterelnök fia, Antall Péter vezetése alatt álló AJTK-nál, ugyanis az intézmény ezt megelőzően nagyjából ötmilliárd forintos állami támogatást kapott az Orbán-kormánytól.

A vizsgálat eredményéről a szeptember 29-i kormányinfón számolt be a Miniszterelnökséget vezető – korábban az AJTK Alapítvány kuratóriumának tagjaként is érdekelt – Gulyás Gergely. A miniszter elmondta, bár az elszámolás formailag szabályos volt, az átvilágítás megállapította, hogy az intézmény vezetése számos indokolhatatlan, a „jó erkölccsel össze nem egyeztethető” költést hajtott végre a támogatási keretből.

Gulyás ekkor azt is kijelentette: „az állam az Antall József Tudásközpontot nem fogja közpénzből támogatni”.

A 24.hu értesülései szerint a bejelentés óta eltelt közel egy hónapban Antall és felesége, az igazgatóhelyettesi posztot betöltő Antall-Horváth Veronika, valamint Csepregi Zsolt, a másik igazgatóhelyettes teljesen elszigetelte magát a munkavállalóktól. A vezetők nem adtak információt arról, vannak-e forrásai az AJTK-nak a végkielégítések kifizetésére, az új munkahelyet kereső kollégáknak pedig az egyéni kérdéseire sem válaszoltak, így az alkalmazottak beszámolója alapján a 24.hu cikke szerint eluralkodott a bizonytalanság az AJTJ-nál.

A cikk azt is megemlíti, hogy az állománygyűlésen elhangzott: a csoportos létszámleépítés ellenére az AJTK jogi értelemben nem szűnik meg, de hogy milyen formában működik tovább, az egyelőre még nem nyilvános.

 Forrás: Magyar Narancs

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!