Legkésőbb január elsejével bezár az Antall József Tudásközpont (AJTK) és elbocsájtják a munkatársakat – értesült több forrásból a Népszava. A „legkésőbb” kifejezést azért használtuk, mert volt olyan forrásunk is, aki szerint ez már november 1- gyel megtörténik. A Népszava cikke.

Az AJTK részéről megkeresésünkre először annyit közöltek, hogy „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják” az információinkat, egyébként pedig korábban jelezték, hogy mivel a kormány megvonta tőlük az állami támogatást, 2022-től biztosan „átszervezik a tevékenységüket” és „átstrukturálják az alapítványt”.

 Tegnap válaszolt lapunknak Antall-Horváth Veronika igazgató, aki megerősítette, hogy "átszervezési folyamatok zajlanak", az alapítvány 2022-es működésével és jövőjével kapcsolatos tájékoztatást pedig "a későbbiekben tudunk csak nyújtani". A 2021-re tervezett programjaikat ugyanakkor még biztosan megtartják.

Az AJTK honlapja szerint idén már csak egy ilyen van, október 26.-án „Zöld cselekvési terv és fejlesztési politika: európai és kínai perspektívák” címmel szerveznek konferenciát. Gyakornoknak ugyanakkor már nem lehet jelentkezni a honlap szerint a központhoz, és aki a korábban futó ösztöndíjprogramra szeretne regisztrálni, az is „a keresett oldal nem található” üzenettel szembesülhet. Az AJTK bukását a pazarló és a törvényesség határait feszegető működés, az ezzel kapcsolatos botrányok és végül az állami támogatások megszüntetéséről szóló kormánydöntés okozta, ez utóbbit szeptember 29.-én jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott az RTL Klub kérdésére, hogy bár „a gazdálkodásuk a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, köztük olyanokat, amelyek a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”. Utóbbit a Direkt 36 oknyomozó portál tárta fel részletesen. Mint kiderült, az Antall József szellemi örökségét gondozni hivatott műhely működésében 82.8 millió forintot fordítottak csak a néhai miniszterelnök fia, a tudásközpontot vezető Antall Péter személyi juttatásaira.

 Belső dokumentumok, pénzügyi beszámolók és az alapítvány ügyeit közelről ismerő források információi alapján az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is

– írta a Direkt 36, felidézve, hogy az állam összesen mintegy ötmilliárd forint közpénzt költött az AJTK-ra.

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!