A szakszervezet nem nézi jó szemmel, hogy az iskolák ellenőrzésére van, a tanárok bérrendezésére viszont nincs többletforrás – írja a Népszava.

Az iskolai tanfelügyeleti rendszerbe bevont "professzionális szakértők" megfelelő díjazására költi az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt az évi mintegy egymilliárd forintos többletforrást, amiről még tavaly, éppen a koronavírus-járvány berobbanása és az iskolák bezárása után született kormányhatározat - derült ki a szaktárca lapunknak küldött tájékoztatásából.

A plusz forrást nem verték nagy dobra, arról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csak idén szeptemberben szerzett tudomást, az érdekképviselettel ugyanis nem egyeztetett a kormány a tervezett változásokról. A kormányhatározat szerint 2021-re 287 millió, majd 2022-től évente 969 millió forintot kell biztosítani a költségvetésben a tanfelügyeleti rendszer folyamatinak áttekintésére, megerősítésére.

Az Emmi érdeklődésünkre azt közölte, erre azért volt szükség, mert a tanfelügyeletben eddig kizárólag olyan mesterpedagógusok vettek részt, akik évente 25 munkanap erejéig támogatták az Oktatási Hivatal (OH) munkáját. Azzal, hogy az OH megfelelően megfizetett külsős szakértőket is bevonhat a feladatokba, a szaktárca szerint a mesterpedagógusok helyzetén könnyítenek, így ugyanis kisebb mértékben, kevesebb napon kell őket az iskolákból elvonni, több időt tölthetnek iskolai feladataikkal.

 A PDSZ országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet szerint felháborító, hogy a kormány számára a jelenlegi helyzetben is fontosabb a külsős tanfelügyelők díjazása, mint a pedagógusok bérrendezése; előbbire könnyen találtak többlettforrást, utóbbira alig. Nagy Erzsébet mindemellett úgy látja, külsős szakértőkre valójában azért lehet szükség, mert eleve nincs elég mesterpedagógus, akik részt vennének a tanfelügyeletben. Szerinte az Emmi érvelése is hibás, hiszen törvény szerint a mesterpedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje nem lehet több heti 18 óránál, az órarendjeiket is e szerint állítják össze, vagyis ha kevesebb feladatuk lesz a tanfelügyeletben, azzal nem lesz több iskolai feladatuk. Mint arról már beszámoltunk, az eddigieken túl idén szeptembertől egy újfajta, "komplex" eljárás keretében is ellenőrizhetik azokat az iskolákat, ahol egyebek mellett az intézmény vagy az intézményvezető az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés során legalább három területen hatvan százalék alatti, vagy egy területen harminc százalék alatti eredményt ért el. Ugyanakkor az Emmi tájékoztatása szerint ilyen eljárás még egyetlen esetben sem volt.  

Bíróság: tanároknak sincs ingyenmunka

Három évre visszamenőleg ki kell fizetni a pedagógusoknak a helyettesítésekért járó eddig elmaradt pótlékokat - mondta ki elsőfokú ítéletében a Budapest Környéki Törvényszék. Az ügyben a PDSZ indított pert egy konkrét eset alapján, de a szakszervezet szerint az óvodáktól a középiskoláig évek óta bevett gyakorlat, hogy a helyettesítéseket ingyen végzik a pedagógusok, sőt gyakran a tanárhiányt is jogellenes ingyenmunkával oldják meg a munkáltatók.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!