Egy friss kutatás szerint minél több közmunkás van egy faluban, annál többen szavaznak a Fideszre. Vajon a közmunka működik ilyen csodálatosan, hogy az emberek köszönik a felemelkedést, vagy más van a háttérben? Reizer Balázs, a kutatás vezetője a Reggeli gyorsban mesélt a háttérről és arról, hogy mennyi mandátumot hoz a Fidesznek, hogy a polgármesterek együttműködnek a kormánnyal.

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának munkatársai, Reizer Balázs, Gyöngyösi Győző és Gáspár Attila azt vizsgálták, amire minden kezdő politikus és politológus régta keresi a választ: hogy hogyan lehet politikailag motivált támogatásokat ténylegesen politikai szavazatra váltani. A kutatók azt látták, hogy erre a közmunka nagyon hatékony eszköz. 

A kutatók megállapítása szerint a kormány a települések között az országos választási eredmények alapján újra osztja a közmunkát, és ezzel tudja a polgármestereket motiválni abban, hogy együttműködjenek vele. A polgármesterek pedig maguk eldönthetik, hogy kik kapjanak közmunkát, kik nem, ezzel irányíthatva a munkanélkülieket, hogy a kormányra szavazzanak.

Ez egy másik kutatás szerint úgy működik, hogy a kistelepülésen élők, főleg a szegregátumban élő szegények meg vannak győzödve arról, hogy mások "megtudják, hogy kire szavaztak". Hogy ez igaz-e vagy sem, nekik mindegy, ők ezt gondolják, és ha úgy tudják, hogy a polgármester tudja, hogy kire szavaznak, miközben tőle függ a megélhetésük, akkor úgy fognak szavazni, ahogy szerintük az elvárás.

Visszatérve a mostani kutatásra, Reizerék külön megnézték a járási Start programokat is, amiket kizárólag a hátrányos helyzetű járásokban lehet elindítani, tehát nem a politikai háttéralkuktól függ, ki kapja: az eredmény szerint ezeken a helyeken a program kizárólag a polgármester szavazatait növeli, a Fideszét nem, ebből pedig arra következtettek, hogy a kistelepüléseken a közmunkások nem azért szavaznak a kormányra, mert annyira szeretnék a közmunkát.

Amikor a közmunkát kitalálták, az elején még ezzel nem foglalkoztak azzal, hogy milyen közvetlen politikai előnyöket lehet belőle kihozni, amikor 2009-ben elkezdték felfuttatni, és az Út a munkához programnak hívták.

De mostanra a kutatás szerint a közmunkás rendszer 5-6 mandátumot hozhatott a Fidesznek a választásokon. Reizer hozzátette: nem minden polgármester él ezzel vissza, vannak olyan jószándékú településvezetők, akiknek a közmunka az egyetlen erőforrása arra, hogy a szegényeket valahogy segíteni tudják, ezért megpróbálják kihozni belőle a maximumot.

Szerinte a mostani közmunkás rendszernek az az árnyoldala, hogy ténylegesen vissza lehet élni, és vannak, akik csúnyán vissza is élnek vele. Szerinte a megoldás az lenne, hogy ne csak a polgármesterek és ne csak ránézésre osszák ki a közmunkát, hanem szükség lenne egy szabályrendszerre, hogy ki kaphatja. Nehéz lenne meggyőzni a kormányt, hogy ezzel ne éljen vissza, mondta.

Reizer szerint a kutatás rámutatott, hogy ha egy polgármester feladatköröket és pénzt kap, akkor elkezdi a saját pecsenyéjét sütni, és leépíteni a kormányzati befolyást, de ha a polgármesternek csak azt engedik meg, hogy eldöntheti, mire költsön, viszont a kormány dönti el, hogy mennyi pénzt kaphat a település, akkor a településvezető nekiáll együttműködni a kormánnyal.

Legutóbbi választásnál jól mutatja, hogyan működött ez: a választás után 220 ezer közmunkás pozícióból 190 ezret megszüntettek, majd pár hónappal később visszaépítették a rendszert, de már úgy, hogy azokon a településeken lett több a közmunkás, ahol a Fidesz jól szerepelt.

Forrás: Klubrádió

 

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!