Új eljárásrendet adnak ki, miután a háziorvosok tiltakoztak és aláírást kezdtek gyűjteni, mert állításuk szerint a kötelező tesztelés nehezen kivitelezhető lenne.

A háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél – tudatta az atv.hu-val a Koronavírus Központ.

A háziorvosok dönthetnek, hogy a tüneteket mutató betegnél ők végzik-e el a rendelőben a gyorstesztet, “illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését – válaszolta a portál kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont, hozzátéve:

Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza.”

A kérdés azután merült fel, hogy megjelent a hír a kormányzati vírusoldalon, a koronavirus.gov.hu-n is, miszerint a náthás, influenzás betegek megkülönböztetése és a negyedik hullám megfékezése érdekében felgyorsítják a tesztelést, de az, hogy ez nagyrészt a háziorvosokra hárulna, már korábban kiderült egy Müller Cecília országos tiszti főorvos aláírásával szétküldött központi utasításból.

Emiatt a háziorvosok tiltakozni és aláírást gyűjteni kezdtek, mert állításuk szerint az intézkedés több szempontból is nehezen kivitelezhető:

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!