Még a nyáron lengette be Orbán Viktor azt, hogy ha a gazdasági növekedés 2021-ben eléri az 5,5 százalékot, a gyereket nevelők számára jövő év elején visszafizetik az idén befizetett jövedelemadót. Az ígéret nemrég konkrétum lett, az erről szóló rendelet után pedig az adóhatóság is közölte a visszatérítés részleteit. Mivel az megelőzi az éves adóbevallás májusi határidejét (no és a jövő évi választásokat), a művelet egy fokkal bonyolultabb, és egyes érintetteknek már a következő hetekben is feladatot ad. A HVG összeállítása.

 Kinek jár a visszatérítés?

Azoknak, akik családi pótlékra, illetve családi kedvezményre jogosultak. Utóbbi szélesebb kör, ezeket fedi a NAV értelmezése szerint:

  • gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult,
  • várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult,
  • rokkantsági járadékban részesül.

Mindez azt jelenti, hogy nem csak annak jár a visszatérítés, aki a családi pótlékot kapja az Államkincstártól vagy éppen akinek a béréből a családi adókedvezményt levonják, hanem minden szülő, aki részt vesz a gyereknevelésben, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak, hogy saját-e a gyerek, vagy nem. Családi kedvezményre jogosult így az az élettárs is, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

Ha elvált szülők megosztva nevelik a gyereket, akkor is mindketten teljes mértékben jogosultak a visszatérítésre.

A visszatérítés kérhető 2021-ben elhunyt személyek esetében is, ilyenkor a házastárs vagy az örökös igényelheti azt. Az adó-visszatérítésről a NAV az elhunyt adójának megállapítására irányuló eljárásban dönt, ha pedig október 1-jén már folyamatban volt az eljárás, a hivatal automatikusan megállapítja a jogosultságot.

És természetesen egyedülálló szülők is igényelhetik a visszatérítést.

A visszatérítés függ a gyerekek számától?

Nem, az csak a jövedelemtől függ, egy gyerek esetében is a teljes összeg jár.

A visszatérítés függ a gyerek életkorától?

Az alapvető feltétel nem a kor, hanem az, hogy a gyerek után jár-e családi kedvezmény.

Ha a gyerek az év közben született, akkor időarányos a visszatérítés?

Nem, elég egyetlen napnyi jogosultság, és a visszatérítés egész évre jár. Így az sem gond, ha a gyerek még meg sem született: a várandós nők és vele közös háztartásban élő házastársuk már akkor is jogosultakká válnak, ha az év végéig a magzat legalább 91 napos.

Csak az alkalmazottak után befizetett adó jár vissza?

Nem, és nem is csak az szja. A következő adókból jár visszatérítés:

  • az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem (vagyis az összevont adóalap) adója,
  • az ekho személyi jövedelemadónak minősülő része (ez a 15 százalékból 9,5 százalékpont, vagyis a befizetett ekho 63,3 százaléka),
  • a befizetett kata negyede.

Összevont adóalap?

Ebbe tartozik bele az alkalmazásban állók fizetése, de a megbízás alapján végzett munka után kapott pénz is. És ilyen az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem is – vagyis alapvetően rendszeres jövedelmek tartoznak ebbe a körbe.

Milyen jövedelem után nem jár?

Az úgynevezett külön adózó jövedelmek után. Ilyen például az ingatlan eladása után kapott pénz, vagy az osztalék.

Mi a felső határa a visszatérítésnek?

A visszatérítés legfeljebb a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma (ezer forintra kerekítve) lehet. Ez 809 ezer forint személyenként. Egy család tehát legfeljebb ennek kétszeresére, 1 618 000 forintra számíthat.

Többféle adót fizetek, mindegyik visszajár?

Előfordulhat, hogy valaki főállása (szja) mellett katás vállalkozó, az ekhósok pedig jövedelmük egy meghatározott része (legalább a minimálbér) után mindenképpen szja-t fizetnek. Vagyis nem annyira ritka ez az eset. A visszatérítésnél ezek az összegek (illetve a kata negyede) összeadódnak, és együttesen nem haladhatják meg a 809 ezer forintos felső határt.

A veszélyhelyzet miatt nem fizettem katát, arra az időszakra is jár a visszatérítés?

Nem, a visszatérítés csak a befizetett adó után jár. Vagyis ha valaki március és április hónapra mentesült a befizetés alól, akkor a visszatérítés összegének a kiszámításánál ezt sem lehet figyelembe venni.

Igénybe vettem az év során adókedvezményeket, ez beleszámít?

Az szja-ból járó kedvezményeket ettől az évtől már nem az adóból, hanem az adó alapjából vonják le. Vagyis ha valakinek mondjuk 300 ezer forint a havi bruttó fizetése, ebből az összegből vonják le a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak járó kedvezményt, a krónikus betegségek után járó személyi kedvezményt, első házasok kedvezményét, illetve a családi kedvezményt, a 15 százalékos szja-t pedig csak a csökkentett összeg után kell megfizetnie. A mostani visszatérítés ez a valóban levont és előlegként megfizetett adó összege (természetesen a felső határig).

Vagyis ha az adóalap nullára csökkent a kedvezmény(ek)nek köszönhetően, akkor nem jár adó-visszatérítés sem.

Négy gyereket nevelő anyák igénybe vehetik a visszatérítést?

Igen, olyan összevont adóalapba tartozó jövedelmük után, amelyre nem vonatkozik a gyerekek száma alapján járó 100 százalékos kedvezmény. Ilyen például az ingatlan bérbeadására járó összeg után fizetett szja.

Hogyan történik a visszatérítés?

Ha valakinek a munkabéréből vonták az szja-t vagy az ekhót, annak nincs teendője: a NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja az összeget arra a belföldi bankszámlaszámra vagy postai címre, amelyre a családi pótlékot utalják. Ha ez az adat nem áll a NAV rendelkezésére, azt nyilatkozatban lehet pótolni, aki ezt december 31-ig megteszi, a február 15-i határidőre szintén megkapja a pénzt. (A VISSZADO nyomtatvány október 31-től érhető el, ezen papíralapon és elektronikusan is megtehető a nyilatkozat.) Ha nem teszik meg, a visszatérítést az szja-bevallásban lehet kérni.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és azok, akik maguk fizetik az szja-t az összevont adóalap (vagy annak egy része) után, szintén a bevallásban kérhetik a visszatérítést.

Katás vagyok, mit kell tennem?

A katásoknak is nyilatkozatot kell tenniük, erre a VISSZADO nyomtatványon október 31-e és december 31-e között van lehetőségük.

Jogosult vagyok a családi pótlékra, de nem nekem folyósítják, és az adókedvezményt se én veszem igénybe, hogyan talál meg a NAV?

Ezeknek a szülőknek szintén december 31-ig kell nyilatkozniuk, és megadni az utaláshoz szükséges adatokat.

Elfelejtek határidőre nyilatkozni, mi történik?

Ha valaki nem nyújtja be a VISSZADO nyilatkozatot az év végéig, az éves adóbevallásában igényelheti vissza az adót, a pénzre annak benyújtásától (és a NAV-visszaigazolásától) 30 napon belül számíthat.

Honnan tudom meg, hogy jól számolt-e a NAV?

A visszautalás a NAV által elkészített – elvileg március 15-től megtekinthető – bevallási tervezetben is megjelenik majd, ezt kell ellenőrizni, és ha valaki nem ért egyet, azt a bevallásban jelezheti az adóhatóság felé.

Éppen ezért a NAV a katások nyilatkozata alapján akkor is elkészíti a személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ha a kisadózók egyébként személyijövedelemadó-bevallásra nem lennének kötelesek. Ez a bevallási tervezet is tartalmazza a visszatérítés összegét.

Az adót visszakaptam, de a pénztári befizetéseim után tehetek rendelkező nyilatkozatot?

Az elismert önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári befizetések 20 százalékának megfelelő összegről rendelkezhet az adózó a szja-bevallásában, ez a pénz alapvetően az előtakarékossági számlára kerül, növelve annak tőkerészét. Mivel az adó-visszatérítés miatt az összevont adóalap nullára csökken, ez a juttatás nem jár az érintetteknek.

Ha nem fizettem adót, nem tudok rendelkezni az 1+1 százalékról sem?

De, ebben az esetben az adóalap lesz a kiindulópont, az 1 százalékok kiszámításakor nem veszik figyelembe, hogy azt az összeget visszatérítette az állam.

A katások esetében a tételes adóbefizetés csökkenése érinti az ellátásokat?

Nem, a főállású kisadózók társadalombiztosítási ellátásainak összege nem változik, és az álláskeresési ellátásra is ugyanúgy jogosultak maradnak.

A gyed és a gyes után jár a visszatérítés?

A gyed adóköteles jövedelem, ez után jár. A gyes viszont nem adóköteles, így nincs mit visszatéríteni.

Adóköteles lesz a visszatérített összeg?

Nem, a 2022-es jövedelem kiszámításakor nem kell figyelembe venni.

Forrás: HVG