A szakszervezetek – követeléseik elutasítása esetén – a 2022-es parlamenti választásig legfeljebb csak figyelmeztető sztrájkot tarthatnak.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a koronavírus-járvány elmúlt másfél évében az egészségügy után az oktatás területén haltak meg a legtöbben, adataik alapján, amelyekben nincs benne a második hullám végét és a harmadik hullámot magában foglaló időszak, 140-en – idézi az atv.hu a médiacsoporthoz tartozó Spirit FM rádió Partvonal című műsorában elhangzottakat. 

Az érdekvédő a műsorban arról is beszélt, a hozzájuk beérkezett információk szerint egyre több intézményben jelenik meg ismételten a koronavírus-fertőzés. Állítása szerint a pedagógusok fel vannak arra készülve, hogy akár egyik napról a másikra átálljanak a digitális oktatásra.  

Gosztonyi szerint az egészségügyi, szociális és a pedagógusi ágazat „mélységesen alulfinanszírozott”, ugyanakkor ez elmúlt másfél évben ez a három ágazat hozta a legnagyobb áldozatokat a pandémia elleni védekezésben.

Amint azt a Népszava megírta, egy hete összefogtak a pedagógus szakszervezetek, és közös sztrájkbizottságot alakítottak. Azt akarják elérni a kormánynál, hogy mihamarabb hozzanak konkrét döntéseket a tanárok, oktatásban dolgozók megalázó helyzetének javítása érdekében.

A szakszervezeti vezető a rádióműsorban hangsúlyozta, hogy nem csak a pedagógusok számára, hanem az oktatásban dolgozók számára is bérrendezést kérnek. Mint mondta, ezen a héten szerdán várja őket a kijelölt helyettes államtitkár, akitől először is hivatalos megbízólevelet kérnek, igazolandó a kormányzati felhatalmazást. Követeléseik elutasítása esetén ugyan kezdeményezhetnek sztrájkot, de Gosztonyi Gábor szerint – a hosszadalmas bírósági eljárások miatt – többnapos sztrájk a jövő évi országgyűlési választásig már nem valószínű, első lépésként legfeljebb figyelmeztető sztrájkot tarthatnak csak.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!