Nem tekintik ajánlatnak, inkább a szakma megalázásának tartják a pedagógus szakszervezetek a miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatát, amely tízszázalékos – de csak lehetséges – tanári béremelésről szólt.

Tárgyalni fogunk a tanárokkal, akik most épp sztrájkra készülődnek.

péntek reggeli miniszterelnöki interjúban több ágazati béremelés ígérete elhangzott, de a pedagógusok számára ez volt ez egyetlen kézzelfogható ajánlat. Az derült ki, hogy a tanárok egyelőre nem kapnak fizetésemelést, mert Orbán Viktor szerint „hitelből nem lehet bért emelni, ezért nem tudnak egyszerre mindenkinek több fizetést adni”. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja a miniszterelnök, hogy jövőre valamikor 10 százalékos emelést kapjanak tanárok, amit 2023-ban egy nagyobb arányú emelkedést követhet.

A két legnagyobb pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) e hét kedden jelentette be, hogy közösen sztrájkbizottságot alakítottak és a tárgyalások kezdeményeznek a kormánnyal „az elviselhetetlen bérhelyzet azonnali megoldása, és a nevelés-oktatási intézményekben tapasztalható állapotok azonnali javítása érdekében”.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!