Kilenc adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter de - mint csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta - egyikre sem kapott érdemi választ.

Vagy nem állnak rendelkezésre a számok, vagy nem akarják azokat nyilvánosságra hozni, ám egy kormányváltás után a jelenlegi ellenzék megteszi majd ezt - közölte Ungár Péter. Kifejtette: a többi között az idősgondozás intézményeinek férőhelybővítésére kérdezett rá, hogy látható legyen, kivonul-e az állam a szektorból, és igaz-e, hogy csak az egyházi intézmények bővülnek.

Arról is érdeklődött, hány család esett el a gyermekek otthongondozási díjától a kritériumok megváltoztatása miatt, illetve, hogy hány ember szorult ki az egészségügyi ellátásból amiatt, hogy nem fizetett társadalombiztosítást.

A politikus arra is rákérdezett, a koronavírus-járvány hogyan hatott az idősgondozás férőhelyszámára, milyen egyenlőtlenségek vannak az országban e téren. Látni akarta azt is, milyen normatívával gazdálkodhatnak az egyházi, az állami és az önkormányzati intézmények. Hangot adott azon véleményének, hogy az egyháziak támogatása nagy arányban nőtt a többi kontójára. Nem kapott választ a betöltetlen álláshelyekről a szociális szektorban, de a Magyar Államkincstár sem felelt arra, hányan kapnak kiemelt ápolási díjat.

Nem ismerhetők az alapadatok arról, hogy az adófizetők pénzéből mit és hogyan csinál a szociális kormányzás - összegzett Ungár Péter.

Forrás: atv.hu/MTI

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!