Egyre többen fordulnak a magánegészségügyhöz valamilyen műtét elvégzése érdekében annak ellenére, hogy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Ez kínál megoldást az állami ellátásban kialakult várólisták elkerülésre, és kulturáltabban bánnak a betegekkel.

Bütyökműtét 300 ezerért, aranyérműtét 600 ezerért, köröm-körömágy korrekció 48 ezer forintért, szemölcs/árpa eltávolítása 12 ezerért, orrsövényműtét 230 ezerért. Ezek a beavatkozások a legolcsóbbak közé tartoznak a magánegészségügyben, ahova egyre több beteg fordul a felsoroltaknál komolyabb műtétet igénylő problémákkal is, így kerülve ki az állami kórházak várólistáit - írja a 24.hu.

A borsos árú magánműtétek népszerűségének az az oka, hogy a koronavírus-járvány felborította a magán- és az állami ellátás viszonyát. Már a pandémia előtt is egyre többen választottak bizonyos ellátásokat a fizetős szektorban, a járvány után pedig érzékelhetően tovább emelkedett a számuk. Ennek oka már nem csak az, hogy a magánellátásban jobban bíznak a betegek, ráadásul kedvesebben bánnak velük.

Mivel a közellátásban a járvány alatti műtétstop feloldása után visszaáramló betegek miatt jelentősen megnyúltak a várólisták, a betegek fő szempontja az lett, hogy minél előbb ellátáshoz jussanak, ennek érdekében hajlandók egyre mélyebbre nyúlni a pénztárcájukba. A Doktor24-ben például egy csípőprotézis-műtét másfél millió forint, és a többi magánszolgáltatónál sem olcsóbb.

A DunaMedicalnál 1,7 milliót kóstál ez a fajta műtét, de a szolgáltató honlapján feltüntette: a műtétnél beültetésre kerülő protézis pluszban fizetendő. Továbbá az ár nem tartalmazza a műtétet megelőző vizsgálatok és a műtétet követő ápolási csomag díját, valamint a műtét során esetlegesen felmerülő szükséges speciális eszközök és a szövettani vizsgálat árát sem.

A tavaly nyitott Wáberer Medical Centerben többféle csípőműtétet végeznek. A legolcsóbb 1,8 millióba kerül (az árban nincs benne az implantátum), de ha valaki izomátvágás nélkül végzett anterior csípőprotézis-beültetést kér számítógépes tervezéssel, annak 2,1 millió forintot kell fizetnie.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!