Azonnali béremelést várnak a pedagógus szakszervezetek a kormánytól, ugyanis szerintük a hatalmas tanárhiány, ami az alacsony bérezés miatt alakult ki. Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón belengette, hogy január elsejétől várható pedagógus béremelés, de hogy milyen mértékű, azt még nem tudják. Bod Péter Ákos szerint a kormány csak ígérget, eddig ugyanis leginkább felesleges presztízs beruházásokra költött, ahelyett, hogy rendezte volna az egyes szektorok bérét. Az ATV Híradójának riportja.

"Én nem érzem ezt életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán alapjaiban, azon, hogy a pedagógusoknak a bérét kell emelni, ezen nem tudnék vitatkozni és nem is szeretnék" - Novák Katalin ezt még szeptemberben mondta, akkor az derült ki a szavaiból, hogy a kormány továbbra is a 7 évvel ezelőtti minimálbérhez, vagyis a 101 500 forinthoz szándékozik kötik a pedagógusbéreket.

Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón viszont már arról beszélt, jövő év elején lesz pedagógus béremelés, de hogy milyen mértékű, azt még nem lehet tudni.

Január 1-jével kell, hogy legyenek béremelések, és ez pedagógus béremelést is kell, hogy jelentsen, egyetértek Novák miniszter asszonnyal és Fürjes államtitkár úrral, és azzal is egyetértek, hogy generálisan is rendezni kell a pedagógusok bérét

- mondta.

Ma egy kezdő pedagógus nagyjából 150 ezer forintot visz haza havonta. A szakszervezetek régóta azért küzdenek, hogy ez megváltozzon. Szerintük az egyre aggasztóbb pedagógushiány is a méltatlan bérezésre vezethető vissza.

A kormány 2018 óta is hiteget bennünket. Mit mondott Gulyás Gergely? Belengetett valamit, amiről nem tudjuk, hogy mi, majd azt mondja, hogy a következő ciklusnak lesz a feladata, hát én meg azt mondom, hogy ezt nem. Már most szeptemberig visszamenőleg rendezni kell a pedagógus béreket, mert ez nem csak a pedagógusok béréről szól, hanem az ország jövőjéről

- hangsúlyozta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Már csak Costa Rica és Brazília áll mögöttünk

- Ravasz Ágnes aZ ATV Híradójának arról beszélt, hogy uniós átlagban az utolsó helyen áll Magyarország a pedagógus béreket tekintve.

A 2014-es minimálbérrel számított pedagógus béreket, illetve most már a 200 ezer forintos minimálbérrel számított pedagógus béreket, akkor már 200 ezer 300 ezer, 350 ezer forintnyi különbségek is bruttóban kijöhetnek havonta

- fejtette ki.

A Miniszterelnök sok ígéretet tett, a minisztere is, a pénzügyminiszter nem szólalt meg

- fogalmazott Bod Péter Ákos, a Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint, a felelőtlen ígérgetésekkel az államadósság további emelkedése várható.

A szakszervezetek azt mondják, hogy a nyugdíjazások, és az alacsony bérezés miatt egy idő után már nem lesznek pedagógusok a pályán, ugyanis ilyen fizetés mellett, a fiatalok nem lesznek tanárok.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!