Nyáron is tovább növekedett a foglalkoztatottak száma, a KSH friss jelentése szerint a munkanélküliek aránya 4 százalék. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a nyári idénymunka miatt emelkedett a foglalkoztatottak száma. A Porfolio elemzője úgy véli, idén a kiskeresetűek jártak a legrosszabbul. Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkakeresés átlagos időtartama 9 hónap, de a munkanélküliek harmada legalább egy éve keres állást. Az ATV Híradójának riportja.

Nyáron is kitartott a foglalkoztatás lendülete, derül a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből: augusztusban 24 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban.
Bodó Sándor, az ITM államtitkára szerint kormányzati intézkedések vannak emögött a növekedés mögött, munkahelyvédelmi, munkahely teremtő programok, és, mint fogalmazott: "szezonálisan mindenképpen érdemes rátekinteni az augusztus hónapra is, ahol 4 millió 648 ezer fő az, aki munkára kész, dolgozni tud".

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint ugyanakkor a KSH-adatok mindig "kétes adatok". Szerinte a nyári idénymunkák miatt nőhetett a foglalkoztatottak száma.

"Az iparban és a feldolgozóiparban én azt látom, hogy ott komoly problémák vannak, az autóbeszállítóknál most már azon gondolkodnak, hogy milyen időszakra álljanak le az autógyárak megrendelésének, vagy gyártásának csökkenéséből adódóan - fejtette ki.

Híradónk stábja az utcán több járókelőt is megkérdezett, mit gondolnak. Volt, aki azt mondta, kevés a fizetés, ahhoz képest, hogy mennyit dolgoznak az emberek, más pedig úgy látta: a bérek is lentebb vannak a külföldiekhez képest, megélni egy alapszinten meg lehet, de a luxusdolgokat nem feltétlen lehet megfizetni.

Hornyák József, a Portolio elemzője arról beszélt, hogy a külföldön dolgozó magyarok és a közmunkások nélkül számolva már meghaladja a foglalkoztatás a válság előtti csúcsot. Az elemző ugyanakkor hozzátette: azok jártak a legrosszabban, akik minimálbért keresnek. Az infláció ugyanis ennél már nagyobb mértékű idén, pont nekik, akinek a legnagyobb szükségük van arra hogy felzárkózzon a bérük. A keresetük vásárlóereje már romlott, tehát az idei évben kevesebbet tudnak vásárolni a pénzükből - tette hozzá az elemző.

 

Az Európai Unió tagországai saját maguk alakíthatják ki a szociális biztonsági rendszerüket - mondta Greguss Csaba. A munkaerőpiaci szakértő Híradónknak arról beszélt, hogy miközben az EU tagországaiban fél évtől 2 évig terjed az álláskeresési támogatás időtartama, Magyarországon csupán három hónapig folyósítják az összeget. Az, hogy mennyi idő alatt lehet munkát találni Magyarországon, a munkakörtől függ.

Ma gyártásban, operátorként akár napok alatt lehet állást találni, míg felsővezetőként ez 3-6, esetenként 12 hónapot is igénybe vehet

- vélekedett.

Az MSZP azonnal reagált a friss KSH-adatokra. Mint írják, a munkakeresés átlagos időtartama közel 9 hónap, de a munkanélküliek majdnem 35%-a legalább egy évig keres állást.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!