Megszavazta a parlament az alapítványi kezelésbe adott egyetemek finanszírozásáról szóló törvényt. A kormányhoz közeli kuratóriumokkal irányított alapítványok a következő öt évben 1630 milliárd forintot kapnak a költségvetésből – írja a Telex. Ezt a kormány a felsőoktatás hatékonyabbá tételének, az ellenzék a közvagyon Fidesz-közeli körökbe átmentésének nevezi.

115 igen, 28 nem és egy tartózkodó szavazattal megszavazta a parlament azt a törvényt, amely alapján meghatározzák, hogy mennyi pénzt kapnak a költségvetésből a felsőoktatási intézményekről gondoskodó alapítványok – számolt be a Telex.

A parlament hétfőn a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is döntött, így az 2022. január 1-jéig marad érvényben. Hadházy Ákos mentelmi jogáról is döntött a parlament, de az ellenzéki képviselő hiába kérte, hogy a Fidesz-közelinek mondott vállalkozó által indított rágalmazási ügyben függesszék fel képviselői mentelmi jogát, a parlament ezt elutasította.

Ahogy a Telex írja, az egyetemi modellváltásnak nevezett kormányzati kezdeményezést áprilisban szavazta meg a kormánypárti többség. Ennek nyomán nyomán – kevés kivétellel – az állam helyett az alapítványok feladata az egyetemek fenntartása, amit a kormány a felsőoktatás hatékonyabbá tételének, az ellenzék a közvagyon Fidesz-közeli körökbe átmentésének nevez. 2022-től 2026-ig összesen 1630 milliárd forint jut a 22 alapítványhoz.

Az illetékes bizottság 6:3 arányban támogatta a törvényt, amelyről a parlament szavazott. A 18 törvénymódosítást érintő salátatörvény címe hivatalosan így hangzik: „A felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról, valamint egyes vagyongazdálkodási, kormányzati igazgatási és büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról.”

Önmagában az intézkedésnek előnye is lehet: tervezhetővé teszi az egyetemek költségvetését és kevésbé teszi függővé forrásaikat attól, mennyi hallgatót vesznek fel. A fejpénz hátránya az lehet, hogy az egyetemek minél több diák felvételében érdekeltek, így egyre többen nem megfelelő tudással jutnak a felsőoktatásba, ami idővel az oktatás színvonalának csökkenéséhez, a diplomák értékének csökkenéséhez vezet.

A kormányzati érv szerint ez stabilizálja az egyetemek működését, az állam ezzel lényegében nem kivonul, hanem továbbra is részt vett az egyetemek működésében, amelynek finanszírozása teljesítményközpontú lesz.

Az ellenzék szerint a vagyont és a befolyást igyekszik a Fidesz átmenteni, arra készülve, hogy vereséget szenved a jövő évi választásokon. Az alapítványokat irányító kuratóriumok tagjainak összetétele valóban arra utal, hogy a kormány hozzá közel állókat szeretne az alapítványok élén látni. A minisztereket, államtitkárokat, kormánybiztosokat bevonó kuratóriumok összetételéről itt olvashat bővebben.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!