Akár további egy-másfél évvel is megnőhet a futamideje és 300-500 ezer forinttal a teljes visszafizetendő összege annak a 8 milliós lakáshitelnek, amelyet idén október 31-e helyett a jövő év június 30-áig a moratóriumban tartanak – számolt utána a Portfolio.hu.

A törlesztési moratóriumot többször meghosszabbította a kormány, a legutóbbi döntés  szerint október végéig marad az eddigi formában, aztán utána kérnie kell a bentmaradást annak, aki továbbra sem kívánja törleszteni a hitelét. Ez a lehetőség azoknak lesz meg, akik gyereket nevelnek, vagy nyugdíjasok, vagy munkanélküliek, vagy jelentősen csökkent a család jövedelme, esetleg közmunkások. Jövő június végéig lesz ilyen a moratórium a jelenlegi elképzések szerint.

A portál számszárűsítette, hogy mennyivel lesz hosszabb a futamidő, illetve a visszafizetendő összeg mennyivel nő, ha valaki jövő nyáron kezdi csak el a törlesztést.

Például egy olyan hitelnél, amiből még 8 millió forint a tartozás, és 5 százalékos kamattal ketyeg a kölcsön, ott 40 hónappal nő a futamidő, ha a moratórium jövő nyári végéig bent marad az illető a moratóriumban. Tavaly tavasz és jövő nyár között 27 hónap van, vagyis 27 hónapnyi nemfizetés 40 hónappal tolja ki a törlesztési időszakot.

Részletek a portál cikkében.

Forrás: 24.hu