Jogszerűtlennek tartja Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezetek Szövetségének elnöke, hogy Continental makói gyárából 10-15 éve ott dolgozó embereket küldenek el, közben száz fő felett alkalmaznak kölcsönzött munkaerőt – írja a Klubrádió.

A makói cég vezetése már több mint száz dolgozóját rúgta ki, többségében pont azokat, akik részt vettek a korábbi sztrájkokban – írja a Szeged.hu. Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a munkáltató nem hajlandó semmilyen bővebb tájékoztatást adni arról, hogy mi áll az elbocsátások hátterében. Sem az üzemi tanáccsal, sem a szakszervezettel nem állnak szóba.

Azt azonban a szakszervezet a saját adatbázisából ki tudta szűrni, hogy az elbocsátottak túlnyomó többsége olyan dolgozó volt, aki tagja volt a szakszervezetnek, vagy részt vett a sztrájkban.

Hozzátette azt is, hogy a probléma ennél sokkal mélyebben gyökerezik, szerinte a makói gyár ugyanis nem rendeltetésszerűen élt a munkaerőkölcsönzés intézményével. Ezt az eszközt olyan esetekben érdemes bevetni, amikor felfutás van, ehhez képest most, amikor válságos a helyzet, semmi nem indokolja, sőt, jogszerűtlen hogy több mint száz kölcsönzött dolgozót tartanak, míg az állandó dolgozókat elküldik.

A Continental AG európa üzemi tanácsának elnökségi tagjaként Radics azt látja, hogy a Continental világszerte 30 ezer ember elbocsátásának tervéről tud, a makói telephely bezárásáról azonban nincs szó. Az ilyen híreszetelések szerinte arra szolgálnak, hogy megfélemlítsék a munkavállalókat. 

Hozzátette, nagy pazarlásnak tartja az állandó munkaerő elküldését, mert ezek a dolgozók keresettek, nem maradnak munka nélkül.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyár ilyen időszakban is bővít, információi szerint a HR osztályra most vettek fel új munkaerőt. "Bizonyára nagyon kifáradtak a sok kirúgás mellett" – mondta.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!