Külföldön élő és dolgozó kutatókat megszólító program elindítását jelentette be Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára az Amerikai Magyar Akadémikusok Társaságának (AMAT) éves konferenciáján Washingtonban – írja a napi.hu.

A fehérjét kódoló RNS terápiás alkalmazásáról szóló előadásával Karikó Katalin nyitotta meg az AMAT a szokásos éves konferenciáját még csütörtökön. Maga Karikó még a '80-as években hagyta el Magyarországot, hogy kutatásait az Egyesült Államokban folytathassa, itthon ugyanis erre nem volt lehetősége. 

Így az időzítés szimbolikus is Gulyás Tibor részéről, aki bejelentette, hogy az ITM célzott programot indít annak érdekében, hogy a külföldön élő és alkotó, magyar származású kutatókat, e vezető kiválóságokon keresztül a világ tudományos közösségeit a hazai fejlesztési törekvésekbe bevonja.

A Magyarország sikeres, fenntartható jövőjéért munkálkodó tudásműhely, tudás alapú hálózat létrehozásán dolgozunk. A program kiszámítható finanszírozást és széles eszközrendszert biztosít a tapasztalatok átadásához, a tudás megosztásához, hazai hasznosításához, a tudományszervezéshez kapcsolódó tevékenységek és feladatok világszínvonalú támogatásához

- mondta el a politikus az ITM közleménye szerint.

A háromnapos esemény résztvevői alapos áttekintést kaphattak a hazai innovációs ökoszisztéma építésének kulcsfontosságú elemeiről. Részletekbe menően megismerkedhettek a finanszírozási és intézményrendszer átalakításának, a kutatás-fejlesztési források bővítésének eddigi eredményeivel és várható hatásaival. Az AMAT jeles képviselői tájékozódhattak a tudományos és innovációs parkok, a nemzeti laboratóriumok létrehozásának előrehaladásáról, amelyhez maguk is hasznos szakmai segítséget nyújtottak. A legfrissebb újdonságként értesülhettek a német Fraunhofer Társaság mintájára életre hívott Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet-Hálózat megalapításáról.

Márka Szabolcs, a Columbia Egyetem professzora, a program egyik kezdeményezője hangsúlyozta: „Itt az ideje, hogy a legkiválóbb magyar elmék, éljenek bárhol a világban, ötleteikkel és felismeréseikkel hazánk előrehaladását is segítsék, hogy a jövő ne érjen minket váratlanul.” A Columbia Egyetem Asztrofizikai Laborjának tudósa, Márka Zsuzsa kiemelte, hogy a program nagymértékben hozzájárulhat a következő nemzedékek gyarapodásához. Tigyi Gábor, az AMAT társelnöke az elhangzottakat összegezve úgy vélekedett, hogy a magyarországi innovációs ökoszisztéma fejlesztése ígéretes kultúraváltást vetít előre, amelyet az amerikai magyar akadémikusok a továbbiakban is készek előmozdítani.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!