Több mint másfél évet, 595 napot kell várni térdprotézisre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ígéretet tett arra, hogy egy héten belül döntenek a várólisták megszüntetéséről. A Magyar Orvosi Kamara megkeresésünkre közölte: a várólisták csökkentésével kapcsolatos javaslataikat már júliusban megfogalmazták és eljuttatták az Emberi Erőforrások miniszterének. Az ATV Híradójának riportja.

Tavaly ősszel a Jakupcsek plusz adásában beszélt Magyar Ágnes arról, hogy egy éve vár csípőműtétre. Az ATV Híradójának most azt mondta, azóta se műtötték meg. Negyedszerre halasztották el a beavatkozását, állapota pedig nagyon sokat romlott azóta, állandó fájdalommal él együtt, most egy novemberi beavatkozásban reménykedik.

Most vagyok abban a fázisba, hogy negyedszerre vagyok berendelve, már megvan a műtéti időpont, a kórházi vizsgálati lapokat megkaptam, és elvileg november 15 lesz a műtétem

- mesélte.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján csípőprotézis műtétre átlagosan országosan több, mint egy évet, 491 napot kell várni. Jelenleg 7276-an vannak a várólistán. A legtöbbet erre a műtétre a Dél-Dunántúlon kell várakozni: 569 napot.

Térdprotézisre is sok embernek szüksége lenne, jelenleg 8461-en várnak a beavatkozásra. Nekik országosan több mint másfél évet, 595 napot kell várniuk. A Nyugat-Dunántúlon erre a beavatkozásra még több a várakozás, több mint 2 év, egész pontosan 782 nap a tervezett várakozási idő.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában kiemelte, a szakemberhiány miatt ilyen hosszúak a várólisták.

Nagyon nagy a lemaradás az egyéb gyógyító beavatkozások tekintetében, nagyon sokat nőttek a várólisták is

- hangsúlyozta az elnök.

A szerdai kormányinfón a Gulyás Gergely intézkedéseket ígért a várólisták hosszának csökkentése érdekében: "Napi szintű egyeztetéseink vannak az egészségügy ellátórendszer vezetőivel arról, hogy hogyan lehet a várólistákat a lehető leghamarabb megszüntetni, egy héten belül ebben lesz döntés" - ígérte a miniszter.

A Magyar Orvosi Kamara az ATV Híradójának megkeresésére elmondta, a várólisták csökkentésével kapcsolatban már júliusban megfogalmazták javaslataikat és ezt eljuttatták az emberi erőforrások miniszterének. Ebben kiemelték, a kórházak finanszírozásának kérdését, illetve javasolták az intézmények közti eltérő várakozási idők kiegyenlítését. Javaslataik közt szerepelt az is, hogy a betegeknek fel kell ajánlani a más intézményekben elérhető korábbi időpontokat.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!