Hivatalos mondások ugyan nincsenek, de egyre durvul a koronavírus-helyzet az iskolákban - írja a Népszava.

Csak a szülői, pedagógusi beszámolókból lehet tudni, hogy egyre több helyen üti fel a fejét a koronavírus, osztályoknak rendelnek el karantént. Tesztelés nincs, a minisztériumi levél szerint tanügyi intézkedés 12 év feletti gyerekek esetében biztos nem lesz, írja a hvg.hu. Egy budai egyházi általános iskola három alsó tagozatos osztályában is karantént kellett elrendelni, annyi volt a megbetegedés – tudta meg a lap szülői beszámolókból.

Kiderült, hogy már a múlt héten volt covidos beteg az osztályban, csak az orvos a gyereket nem küldte el tesztelni, hanem visszaengedte a közösségbe. Azóta teljesen elterjedt a vírus

– mesélte az egyik szülő. A szülő szerint még csak maszkhasználatra sem kérték meg a gyerekeket, noha a szülői értekezleten két osztályban is megszavazták a résztvevők, hogy maszkot hordjanak bent a gyerekek. „A lányom hordta a maszkot, a testvére nem, ő el is kapta a vírust.”

Egy másik, fővárosi agglomerációban lévő általános iskolában úgy derült ki a tömeges fertőzés, hogy a szülők maguk tesztelték le a gyerekeiket. Miután nagyon sok volt a pozitív teszteredmény, népegészségügyi karantén alá került – két osztályt leszámítva – az egész intézmény. Az iskolák saját hatáskörben nem sokat tehetnek, a reggeli hőmérőzés, fertőtlenítés mellett esetleg kérhetik a maszkviselést a gyerekektől, bár néhány iskola – például Pécsett és Budapesten is – már kötelezővé tette a maszkviselést.

 Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja szerint óriási probléma, hogy nincs hivatalos tájékoztatás az ilyen esetekről, pedig a tankerületeknek biztosan van információjuk ezekről. Így aztán csak a tanároktól és a szülőktől lehet tudni, hogy szerte az országban vannak osztálybezárások.

„Az biztos, hogy nincs olyan nagyobb település, ahonnan ne hallottunk volna már fertőzött gyerekekről, tanárokról.”

Nagy elmondta, rendkívüli szünetet most már csak az Oktatási Hivatal rendelhet el, pedig korábban az igazgatónak is volt joga ehhez. A karantén elrendelése pedig a népegészségügyi központ feladata.

Ez viszont csak akkor lehetséges, ha van tesztelés. Ám pont ez a legnagyobb probléma: az iskolákban nincs tesztelés.

 A hvg.hu megkérdezte az Emmit, hogy összesen hány iskolai fertőzésről tud, illetve tervez-e további lépéseket, szigorításokat, ám cikke megjelenéséig nem kaptunk választ.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!