Magyar Közlönyben szeptember 14-én megjelent változtatások értelmében október 15-ig újra állami ösztöndíjjal támogatott képzési formára kell visszasorolni azokat a hallgatókat, akik 2020/2021-es tanév eredményei alapján kerültek a fizetős képzésre. Az állami ösztöndíjasoknak az egyetemek által meghatározott kreditszámot és átlagot kell teljesíteniük, hogy megőrizhessék támogatott helyüket, ez azonban több hallgatónak is nehézséget jelentett a koronavírus miatt. A Mérce cikke.

A visszasorolás nagy segítség lehet nagyjából 5000 egyetemistának, ám sok nyitott kérdés maradt a tandíjakkal kapcsolatban. A Hallgatói Szakszervezet (HASZ) szerint ez a segítség csak elodázza a problémát, hiszen az alul teljesítő hallgatók az alacsony kreditszámok miatt előbb-utóbb kifutnak az állami féléveikből és ígyis úgyis önköltségesen fejezik majd be tanulmányaikat. Egy hallgató tizenkét állami félévvel gazdálkodhat, minden további egyetemi szemeszterért fizetnie kell.

Hellenbarth Virág, a HASZ tagja kiemelte a Mércének, több átsorolt hallgató is felvette a diákhitelt, hogy be tudja fizetni a tandíjat, melynek visszautalásáról egyelőre még nincs hír.

Az elmúlt időszakban több nehézséggel is szembe kellett nézniük az egyetemistáknak. A kollégistáknak két alkalommal is egyik napról a másikra kellett hazaköltözniük, a szakdolgozatok megírását és leadását pedig megnehezítette, hogy a járvány miatt bezártak a könyvtárak. Ezek a problémák pedig nem csak az államilag támogatott egyetemistákat érintették.

Az önköltséges hallgatók tanulmányait is elnehezítette a járványhelyzet, arról azonban nincs elérhető statisztika, hogy hány hallgató fog csúszni tanulmányaival a vírus miatt el nem végzett kreditek következtében. Az önköltséges hallgatók esetében ez további több százezer forintos féléveket jelenthet.

Ráadásul a legtöbb egyetemen csak az államilag támogatott hallgatók jogosultak tanulmányi és szociális ösztöndíjakra, vagyis a megsokszorozódó tandíjakkal egyelőre segítség nélkül kell szembenéznie a tanulóknak. Pedig gyakran nagyobb szükségük lenne a támogatásra, mint az állami ösztöndíjasoknak.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) megkeresésünkre elmondta, hogy azok az egyetemisták, akik jó teljesítményüknek köszönhetően most júniusban átkerültek az államilag támogatott helyekre, nem fognak újra fizetős helyre visszasorolódni. Az önköltséges hallgatók csak megüresedett állami ösztöndíjas helyekre kerülhetnek át, a szeptemberben bejelentett módosítás viszont nem vonatkozik rájuk. Még nem minden intézmény jelentette be, hogy pontosan hány hallgatót érint a változás, így pontos számot nem lehet tudni.

A HÖOK igyekszik napirenden tartani az önköltséges hallgatók ösztöndíjával és támogatásával kapcsolatos kérdéseket, de a normatív finanszírozás átalakítása és az ösztöndíjak törvényi keretének módosítása egy hosszabb folyamat az elmondásuk szerint.

A témával kapcsolatban megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy az átsorolások visszavonása hogyan fogja érinteni az önköltséges hallgatókat, illetve hogyan tudják segíteni az oktatásért fizető egyetemisták helyzetét, kérdéseinkre azonban még nem kaptunk választ. Cikkünket frissítjük, amint megkapjuk a válaszokat.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!