Új rekordra emelkedett a betöltetlen állások száma az oktatásban a KSH friss adatai alapján, miután egyre több idős tanár megy nyugdíjba, fiatalok pedig nem választják ezt a pályát. Az évek óta befagyasztott, folyamatosan erodálódó, immár sokszor a szegénység küszöbére csúszó bérek pedig arra késztetik a pályán lévő tanárokat, hogy új állás után nézzenek.

Nagy vitát kavart az elmúlt hetekben, hogy vajon csökkent vagy nőtt a munkaerőhiány az oktatásban Magyarországon. A pedagógus szakszervezetek a munkaerőhiány növekedéséről beszélnek, egyre több betöltetlen álláshelyet tapasztalnak egy-egy iskolában, és azt mondják, hogy egyre hosszabb ideig tart megtalálni a megfelelő szaktanárokat vagy tanítókat.

A munkaerőhiány már olyan szintre emelkedett, hogy veszélyezteti egyes tárgyakból az érettségire való felkészítést is, miután van olyan iskola, ahol elismerték: nem tudnak jelenleg megfelelő szintű, az érettségire való felkészítés színvonalát elérő oktatást biztosítani bizonyos szabadon választható tárgyakból. Mindemellett vannak olyan iskolák, ahol egyáltalán nincs kémiatanár, és külsősökkel igyekeznek megoldani a problémát. Az általános iskolákban már szinte mindennapos, hogy délután összevonják az osztályokat, mert nincsenek napközis nevelők, különösen súlyos a helyzet akkor, amikor egy-egy tanító lebetegszik vagy kiesik a munkából. A kormány ugyanakkor azzal érvel, hogy egy pedagógusra kevesebb gyerek jut, mint korábban, vagyis még csökkent is a szektorban a munkaerőhiány.

 A cikk a Portfolio oldalán érhető el.