2022-ben bruttó 200 ezer forint lesz a minimálbér, ami 20%-al több, mint jelenleg – írja a Blikk.

 Elfogadták a felek, hogy jövő januártól bruttó 200 ezer forint legyen a minimálbér. Ez húsz százalékos emelést jelent, mivel jelenleg 167,4 ezer forint a legkisebb munkabér. A garantált bérminimum emeléséről még nincs döntés.

– A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tárgyalásán azt elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra emelkedjen jövőre.

A garantált bérminimum emelésének százalékos mértékét még nem határozták meg, ezt a kormány kompenzációjától tették függővé – mondta Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke a megbeszéléseket követően. Szerinte a garantált bérminimum egylépcsős emeléséhez a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adót 5-6 százalékkal kellene mérsékelni, ennél kisebb mérték esetén a kétlépcsős változatot tartja elfogadhatónak.

A munkavállalói oldal képviseletében Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arról beszélt, hogy a garantált bérminimumról még nem volt érdemi egyeztetés. Szerinte mindenképpen látni kell, hogy a vállalkozásoknak a kormány milyen támogatásokat ad majd, hiszen ha ezek jelentősek lesznek, akkor szerinte a garantált bérminimumot a minimálbérrel párhuzamosan egy lépcsőben kellene megemelni.

– A gazdasági folyamatok elemzése alapján egyértelműen látszik, hogy a gazdaság képes ezeket az emelt béreket előteremteni

– jelentette ki, hozzátéve, hogy bizonyos szektorokban ehhez egyfajta állami beavatkozás is szükséges lehet.

A tárgyalások két hét múlva folytatódnak. A minimálbéren foglalkoztatottak száma az elmúlt években 200-300 ezer, a garantált bérminimumot keresők száma pedig 700-800 ezer között alakult.

 

Forrás: Blikk

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!