A Trend Inspiration kutatása szerint a magyar munkavállalók 28 százaléka rendelkezik valamilyen lakáshitellel, és 71 százalékuk igénybe venne olyan juttatást, ami hozzájárul a hitelük törlesztéséhez. A munkavállalók harmada venne fel új lakáshitelt, ha kapna lakáshitel-cafeteriát – írja az Origo.

A béren kívüli juttatások hatékony eszközt jelenthetnek a munkavállalói elköteleződés javítására és a dolgozók motiválására. Az OTP Bank megbízásából 1000 fő megkérdezésével készült kutatás megmutatta, hogy azok a munkavállalók, akik kapnak juttatást, jelentősen elégedettebbek munkaadójukkal, mint azok, akik nem. Ugyanakkor a felmérés eredményei szerint nem mindegy, milyen juttatásokat teszünk elérhetővé a munkavállalók számára.

Kapkodtak a lakáshitel-cafeteria után

A lakáshitel-cafeteria lehet az egyik leginkább motiváló béren kívüli juttatás a munkavállalók számára, derült ki a kutatásból. A lakáshitellel rendelkező munkavállalók 71 százaléka igénybe venne ilyen juttatást, ha a munkáltatója biztosítaná számára. Sőt minden harmadik munkavállaló még új hitelt is felvenne, ha a munkáltatója nyújtaná ezt juttatást.

Minden forint nálunk marad

A lakáshitel-cafeteria egy 2014 óta adható, adómentes béren kívüli juttatási forma, aminek segítségével a munkáltatók a dolgozóik lakáscélra felvett hitelének törlesztését támogathatják, ráadásul úgy, hogy mind a két fél jól jár. A lakáshitel-cafeteria segítségével ugyanis a munkáltató hatékonyan, kevesebb ráfordításból több pénzt tud adni a dolgozójának. A munkavállaló pedig – mivel adómentes szolgáltatásról van szó – 100 forintnyi támogatásból 100-at megkaphat. Más, kedvező adózású cafeteria juttatás esetben ez az összeg jelenleg csak 74 forint lenne. A lakáshitel-cafeteria további előnye, hogy akár cafeteria rendszeren kívül is adható.

OTP ADLAK

Az egyre nagyobb munkavállalói érdeklődéssel párhuzamosan megnőtt a munkáltatók igénye egy olyan szolgáltatás iránt, ami amellett, hogy szakértői támogatást nyújt a bevezetés során, leveszi a vállukról az adminisztráció és az adómentességi vizsgálat terhét és felelősségét. A bank adómentes lakáshitel-támogatási szolgáltatáscsomagjával, az OTP ADLAK-kal a pénzintézet a folyósítás teljes folyamatát és az azzal járó felelősséget is átvállalja a munkaadótól.

Ez volt idén a legmenőbb

Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója szerint a lakáshitel-cafeteria volt a 2015-ös cafeteriapiac egyik legnagyobb és legfontosabb újdonsága. „Számos munkáltatói partnerünk jelezte, hogy dolgozói igénylését követően építette be az új juttatást a rendszerbe – mondta. – Népszerűségét igazolja az is, hogy az első teljes évében a munkáltatók már több mint 8 ezer vizsgálatot rendeltek meg az OTP Banktól, és 2,5 milliárd forintot is meghaladó összeget utaltak az OTP ADLAK-on keresztül a munkavállalóknak. Várakozásaink szerint ez az összeg a következő egy évben tovább fog emelkedni, ezzel is lendületet adva a lakáshitelezésnek és az ingatlanpiacnak."

Forrás: Origo