A szakszervezet szerint jogosulatlan adatkezeléshez vezet, ha a ​​​köznevelési intézmények vezetői megtudhatják, hogy a dolgozókat beoltották-e a koronavírus ellen, és tart-e még a védettségük. Ráadásul nem segít intézkedést, csak nyomásgyakorlásra és feszültségkeltésre jó.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a Spirit Fm Aktuál című műsorában azt mondta, miután Magyarországon nem kötelező az oltás, nem tartozik senkire, hogy ki van beoltva, és ki nincsen.

"Mi úgy gondoljuk, hogy elsősorban nyomásgyakorlás, tehát az intézményvezetővel akarják elvégeztetni azt a népszerűtlen dolgot, amit egyébként a kormány valamiféle megfontolásból nem akar" - tette hozzá a szakszervezeti vezető. Nagy Erzsébet úgy látja, feszültségeket szül az iskolában, ha kiderül, ki az oltott, és ki nem, mert így előfordulhat, hogy folyamatosan az oltottaknak kell helyettesíteni egy esetleg be nem oltott lebetegedett tanárt, és ezeket az órákat nem fizetik ki a pedagógusoknak.

A PDSZ ügyvivője szerint jogos az is, ha a szülők tudni akarják, oltott vagy nem oltott tanár oktatja a gyerekeket. Mint mondja, ha az igazgató tudhat ilyen adatot, akkor a szülők miért nem.

Egy rendelet szerint az oktatási intézmények vezetői hozzáférhetnek a dolgozók oltási és egészségbiztosítási adataihoz a védelmi intézkedések meghozatala érdekében.

A beszélgetés itt hallgatható vissza.

Forrás: ATV