A bankszámlacsomagok kedvezményes havidíjait és a kedvező hitelkamatokat a legtöbb esetben havi rendszeres átutaláshoz kötik a bankok. A közszféra dolgozói és a magáncégek között is akad olyan, aki viszont már a két ünnep között megkapta a decemberi bérét. Melyik bankoknál jelenthet ez problémát? – olvasható a Pénzcentrum oldalán.


  2014-hez hasonlóan a decemberi béreket sok helyen már 2015 végén, a két ünnep között átutalták a cégek. Nemcsak a vállalatoknál kapták meg korábban a fizetést a dolgozók, hanem a pedagógusok is decemberben kapták meg a bérüket.

A KLIK az esedékes munkabérek kifizetésénél a kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően jár el, így biztosítva azt, hogy minden munkavállaló a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig megkapja havi illetményét. A január eleji munkaszüneti napok miatt azonban ez decemberi utalással teljesíthető - válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) üzemeltetője, az Emberi Erőforrások minisztériuma (EMMI). Sok számlacsomagnál viszont problémát okozhat, hogy adott hónapban nem érkezik meg az átutalás, ráadásul számos hitel kamatkedvezményének feltétele a rendszeres jövedelem-jóváírás a folyószámlánkon. A válaszból ugyan kiderül, hogy mikor kapták meg a dolgozók a bérüket, azonban az nem, hogy amennyiben a korai utalás miatt a munkavállalót hátrány éri, akkor kaphat-e emiatt kompenzációt.

Melyik banknál lehet probléma?

Megkérdeztük a bankokat, hogy mit tehetnek az ügyfelek, ha a munkaadó korábban utalja el a béreket, illetve kell-e amiatt aggódniuk, hogy emiatt hátrány éri őket. Elsőként érdemes kiemelni a K&H-t, ahol tavaly még nem szenteltek külön figyelmet ennek, de mi a helyzet most?

A K&H számlacsomagjaiban a jövedelem feltétel vizsgálata így zajlik: ha havonta legalább a meghatározott összegben, bármilyen jogcímen, legfeljebb három részletben kell érkeznie belföldi forint átutalásnak a bankszámlára, a hónapok egybeesnek a naptári hónapokkal. Ha az ügyfél számlájára nem érkezik bér, akkor a jövedelem feltétel vizsgálaton nem fogja megkapni azt a kedvezményt, amit a többi hónapban megkap. Ez alól kivétel a következő január, mert amennyiben kéthavi bér érkezik idén decemberben a megszokott egy helyett, és mellette egy sem januárban, azoknak úgy futtatjuk le a januári jövedelem feltétel vizsgálatot, mintha januárban kapták volna az egyik bérátutalásukat. A hiteleknél a szerződésben szereplő törlesztési számlaszámra fut le a jövedelmi feltétel vizsgálat, úgy hogy több hónapot is figyel az automatizált rendszer - áll a bank válaszában. Ez azt jelenti, hogy idén már nem okoz gondot a bank ügyfeleinek a korábban utalás.

   Az OTP bankszámláinál jellemzően a hónap 16. napja a forduló, így náluk nem okoz gondot a korábban utalás, a hiteleknél pedig szintén hasonlóan jár el a pénzintézet. A CIB ugyan nem adott választ a bankszámlacsomagokkal kapcsolatos kérdésünkre, az adósok viszont megnyugodhatnak: náluk a feltétel vizsgálata fél évente zajlik, ami nem a naptári évhez köthető, így csupán a január elsején folyósított hiteleknél lehet probléma, de csak akkor, ha a jóváírás mértéke fél év alatt nem haladja meg a 600 ezer forintot.

  Az Ersténél nem feltétlenül a jóváíráshoz kötött a kedvezményes számlavezetés, adott mennyiségű tranzakció teljesítésekor is olcsóbb lesz a számlánk. Ha viszont a jövedelem feltételt választjuk, akkor a a fordulónap a hónap közepére esik, vagyis az Erste számlacsomagjainál sem okoz gondot a korai utalás. A hiteleknél hasonlóan jár el a bank, a vizsgálat adott hónap 15. és a következő hónap 14. napja között történik, ráadásul a kamatkedvezmény megvonására csak akkor kerül sor, ha három egymást követő hónapban nem teljesül a feltétel.

   A Raiffeisen a K&H-hoz hasonlóan figyelembe veszi a korábbi utalást, hitel esetén pedig a fordulónap 21-re vagy 25-re esik hiteltípustól függően, így a két ünnep közötti bérek átutalása nem érinti hátrányosan a bank ügyfeleit.

Más azonban a rendszer az UniCreditnél, mivel a meghatározott összegű átutalásból érkező jóváíráshoz kötött kedvezmények teljesülését egy automatikus rendszer vizsgálja minden tárgyhónapban. A teljesülés esetén a bankszámlák zárlati díja jóváírásra kerül, hiteleknél pedig a következő hónapra jár a kamatkedvezmény. Lényeges, hogy adott hónap kiesése nem jelenti a futamidő végéig történő kamatkedvezmény megvonását, a korábban utalás miatt csak egy hónapig kell magasabb kamatot fizetni.

A jóváírások összegét a bank havonta vizsgálja, a tárgyhónapot megelőző hónap 20-tól tárgyhónap 19-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Jóváírásnak az ügyfél banknál vezetett bármely bankszámláján a két legnagyobb összegű jóváírást tekintjük - mondta kérdésünkre az MKB. A hiteleknél egyébként a kiemelt kamatkondíció feltételeinek ellenőrzése során a legalább 6 hónapos hitelmúlttal rendelkező kiemelt kondíciót vállaló ügyfeleket ellenőrzi a bank. Három utolsó lezárt hónap közül legalább kettőben a feltételeket nem teljesítő ügyfelek esetén megvonják a kamatkedvezményt, amelyről az adós levélben kap értesítést. Amennyiben a számlára tárgyhónapot megelőzően érkezik jóváírás, nem okoz gondot a vizsgálatkor.

Forrás: Pénzcentrum