A Harvard Business School jelentése szerint az automata munkaerő-felvételi szoftverek rengeteg tehetséget hagynak figyelmen kívül. A jelentés szerint az Egyesült Államokban több millió állásjelölt be sem teheti a lábát az ajtón. Nem mintha alkalmatlanok lennének egy pozícióra, hanem, mert a szoftver automatikusan elutasítja a jelentkezőket rossz vagy túlságosan leegyszerűsített kritériumok alapján.

Állítólag manapság az országban dolgozók mintegy 75 százalékban használ ilyen szoftvert, de ez az arány a Fortune 500-as cégek esetében akár 99 százalékra is emelkedhet. Bár a számtalan pályázat átnézéséhez használt technológia kétségtelenül sok időt takarít meg a vállalatoknak, a kutatók szerint ez aggasztóan sok pályázót hagy a partvonalon. Szerintük ez a helyzet mára válságot okozott a munkaerőpiacon.

Ironikus, hogy a vállalatok folyamatosan amiatt siránkoznak, mert képtelenek tehetségeket találni, miközben milliók maradnak a munkaerőpiac peremén. Ez arra késztetett minket, hogy magyarázatot keressünk

- mondták a jelentés szerzői. Hozzátették, hogy az Egyesült Államokban mintegy 27 millió munkavállaló marad "rejtve" a szoftverek miatt, de Németországban és az Egyesült Királyságban is hasonló a probléma.

Az egyik fő oka annak, hogy egy vállalat lemaradhat egy talán kiemelkedő jelöltről, egyszerűen az, hogy "eltűnt a munkaerőpiacról", vagyis egy bizonyos ideig nem foglalkoztatták vagy nem keresett munkát. Ez jelentheti azt, hogy például a pályázók egy könyv megírása miatt tartanak szünetet, vagy terhesség miatt nem dolgoznak.

Amint azt a Wall Street Journal is megjegyezte, egyes pályázókat azért utasítottak el, mert nincs "számítógépes programozói" képesítésük, holott a szóban forgó munka egyszerű adatbevitel volt. Más vállalatok belátták, hogy hibáztak. Az IBM a WSJ-nek elmondta, hogy abbahagyta a főiskolai végzettség követelményeinek hozzáadását az állásokhoz, ha azokra nem volt kifejezetten szükség. "Stratégiai szempontból az volt az álláspontunk, hogy ha megvan a készség, miért számítana, hogyan szerezted meg?" - közölte a vállalat.

Ennek ellenére a jelentkezők nagy része azért nem jut be az ajtón, mert nem szerzett hagyományos képesítést, még akkor sem, ha a munkakör aligha számít rakétatudománynak, vagy a jelentkező zseniális autodidakta.

Ami talán meglepő, hogy a kutatók által megkérdezett 10 vezetőből kilenc azt mondta, hogy nagyon is tisztában van azzal, hogy az automatizált rendszerek sok jó jelöltet elzárnak az interjútól. Néhányan azt mondták, hogy ez aggodalomra ad okot, és ezen változtatni szeretnének, bár a kutatók szerint ehhez a teljes felvételi rendszer átalakítására lenne szükség.

Forrás: computerworld.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!