Egy péntek este megjelent, szombattól hatályos kormányrendelet szerint naponta tájékoztatni kell a köznevelési intézmények vezetőit arról, hogy az intézménnyel munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban állók közül ki van beoltva, illetve ki tekinthető más módon védettnek a koronavírus ellen. Egyelőre a jogszabály nem tartalmaz esetleges retorziót azokkal szemben, akik például nincsenek beoltva, mint ahogy egy már létező jogszabály ezt az egészségügy területén előírja (nem kerülhetnek betegekkel kontaktusba, így át kell helyezni őket más munkakörbe, illetve kötelező oltást is előírhatnak nekik).

Az 508/2021. (IX. 3.) kormányrendelet „a köznevelési feladat ellátásához kapcsolódó védelmi intézkedések veszélyhelyzeti szabályairól” címet viseli és elrendeli, hogy egyéb személyes adat ismertetése nélkül az EESZT működtetőjének a taj-szám alapján naponta össze kell vetnie az oltási adatbázisban lévő adatokat a köznevelési intézményben dolgozók adataival. Ezen összevetés alapján a köznevelési szerv vezetőjével közölni kell „az adat megismerhetővé tételének napján az oltottsággal vagy egyéb módon védettséggel rendelkező személyeknek a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltás tényére vagy a védettségi időtartamra vonatkozó adatát”.

Az intézkedés célja „a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megállításához szükséges védelmi intézkedések megtétele – így különösen a köznevelési intézmény vezetőjének tájékoztatása, valamint a helyi szintű védelmi intézkedések meghatározása”. A jogszabály az adat átadás módját is rögzíti, illetve azt, hogy a naponta kapott adatokat addig kell megőriznie a köznevelési szervnek, amíg a veszélyhelyzet fennáll, vagy az érintett személy munkavállalói, vagy közalkalmazotti jogviszonyban áll az intézménnyel.

 

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!