A szakképzésért felelős államtitkár árulta el, hogy pedagógiai technikumi képzések elindítását készítik elő. Eddig csak felsőoktatásban volt pedagógusképzés – írja a HVG.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán még csütörtökön büszkélkedett a tanév megnyitása apropóján, mennyire sikeres magyar szakképzési rendszer. Az interjúban többek között elmondta, a nyolcadik osztályt elvégzettek 60 százaléka a szakképzésben tanul tovább.

szakmaverzum.hu hívta fel a figyelmet, hogy a helyettes államtitkár itt arról is beszélt, folyik a pedagógiai technikum (azaz az általános iskola után kezdhető érettségit is adó szakképzés) előkészítése. Ebben a technikumban nagyon magas lesz a gyakorlati óraszám, annak érdekében, hogy különböző életkorú, különböző intézmény típusokba járó gyerekekkel gyakorolhassák a diákok a megtanultakat. Ez szerinte segítséget jelent mind az iskoláknak, mind az óvodáknak, hiszen olyan munkakörben olyan asszisztenseket, oktatói asszisztenseket képeznek, akik tudnak bánni a gyerekekkel.

De úgy véli, segítség lesz ez a szülőknek is, hiszen nagy szükség van például bébiszitterre, de ők gyakran nem tudnak kihez fordulni, nincsenek ilyen végzettségű emberek. Itt, a pedagógiai technikumban lesznek olyan végzettségű diákok, akikre nyugodtan rá lehet bízni a gyerekeket.

Mint kiderült, a pedagógiai technikumban három egyetemmel dolgoznak együtt.  “Azt látjuk, hogy a tanárképzésnél nagyon sokszor van, hogy habár többen is jelentkeznek, de nem biztos, hogy el is helyezkednek tanárként. Lehet, hogy közben jönnek rá, hogy azt a korosztályt ők nem értik annyira, nem tudnak annyira közel kerülni hozzá. Nos, a pedagógiai technikumban olyan magas a gyakorlati óraszám, hogy mindenki rá fog jönni arra, hogy melyik az a korosztály, amely érdekli őt, így ez segítség abban, hogy melyik területet válassza.” – mondta Pölöskei Gáborné.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!