Sokszor csak a fizetésbeli különbségekre hivatkoznak, amikor arról beszélnek, milyen jövedelmi egyenlőtlenségek vannak a szegényebbek és gazdagabbak között, holott a teljes vagyont nézve még nagyobb egyenlőtlenségekkel találkozhatunk – ír a jelenségről a Bloomberg.

Az Economic Innovation Group friss tanulmánya szerint Amerikában a jövedelem egyre nagyobb részét, mostanra egyötödét teszi ki a vagyoni eszközökből (részvények, ingatlanok, kamat) származó jövedelem. Ugyanakkor a többség az elsődleges lakóingatlanon és nyugdíjszámlán kívül nem sok egyéb vagyonnal bír, sőt, az alacsony jövedelmű dolgozók körében még ezek is hiánycikknek számítanak.

A tanulmány rámutat arra, hogy a vagyonfelhalmozás földrajzilag meglehetősen koncentrált, a jelentős vagyonnal rendelkező és nem rendelkező megyék közötti különbségek az utóbbi időben nagyot nőttek Amerikában.

1969 és 1990 között a vagyon szerinti különbség a lista alján és tetején lévő amerikai megyék között megduplázódott, 1990 és 2019 között viszont meghatszorozódott.

Nem meglepő módon a fizetésen kívüli egyéb vagyonból származó jövedelem főként azokban a megyékben koncentrálódik, amelyek pénzügyi, bányászati, technológiai központok vagy épp rekreációs utazási célpontok.

Az Economic Innovation Group vezető kutatója szerint a digitális gazdaság szerepének növekedése és a laza monetáris politika eredményeképp a vagyoni eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az emberek vagyoni helyzetében.

Egy főre vetítve, a fizetésen kívüli egyéb vagyoni eszközök szinte teljesen hiányoznak Appalachia, a közép-nyugati és a déli régiókban, miközben Teton megyében, amely a Jackson Hole-i síparadicsomról ismert, a legmagasabb az egy főre jutó vagyoni jövedelem 164 400 dollárral.

A vagyoni különbségek a nagyvárosi körzetekben is tetten érhetőek, New York városán belül Manhattanben az átlagos háztartási jövedelem több mint duplája a szomszédos Bronxénak.

Nem elhanyagolható a bőrszín szerinti egyenlőtlenség sem az országban: a 100 legnépesebb amerikai megye közül a legnagyobb vagyoni jövedelemmel bíró 15 megye javarészt fehér bőrűek által lakott és az itt lakók több mint felének van legalább főiskolai diplomája. Mindeközben a legkisebb vagyoni jövedelemmel bíró 15 megye lakói többségükben nem fehérek és csupán 25%-uknak van főiskolai végzettsége.

A tanulmány szerint a legjellemzőbb vagyoni eszköz Amerikában a nyugdíj-megtakarítási számla, de a szolgáltató szektorban dolgozók nagy részének még ez sem elérhető, így az alacsony jövedelműek számára még nehezebbé teszi a vagyonépítést és a pénzügyi biztonság megteremtését.

Forrás: Portfolio