A 12-17 éves korosztály kevesebb mint egyharmada jelentkezett az iskolai oltási kampányra – ezt mondta a szerdai tanévkezdés előtt az ATV Híradójának a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Szabó Zsuzsa szerint fontos lenne a maszkhasználat az iskolákban és folyamatosan kellene tesztelni a tanárokat és a diákokat. A szaktárca szerint május óta 175 ezer 18 éven aluli diák kapta meg az oltást, ezen felül oltanak be még 48 ezer tanulót ezekben a napokban.

Hét eleje óta javában oltanak a pécsi iskolákban. Igaz, túl sokan nem jelentkeztek. Az egyik, több száz diákot számláló iskolában 38, egy másikban pedig mindössze 23 tanulót oltottak be.

Én is kevésnek tartom, de nem tudjuk, hogy pontosan mi az oka. Nincs rálátásunk, hogy korábban hányan vették fel az oltást

– mondta Kovács Ágnes, az Egyesített Egészségügyi Intézmények pécsi orvosigazgatója.

A pedagógus szakszervezet szerint a 12-17 éves korosztály kevesebb mint egyharmada jelentkezett az iskolai oltási kampányra. Ugyanakkor az ő számításaik alapján a tanárok több mint 90 százaléka már megkapta a vakcinát.

A PSZ elnöke úgy véli, hogy a nyaralásból hazatérő gyerekeknek az oltással még nem alakult ki a védettségük. Ennek ellenére nem kell maszkot hordani, a tanárok és a diákok tesztelésről pedig szó sincs. Szabó Zsuzsa azt mondja: Kásler Miklós ugyan írt egy körlevelet a tanévkezdés kapcsán, de ebben semmilyen központi intézkedés nincs arra, hogy a negyedik hullám megkímélje a gyerekeket és a tanárokat.

Úgy látom, hogy a fertőtlenítésen kívül más intézkedés nem igazán valósult meg, a miniszter körleveléből is az látható, hogy azzal, hogy nem kötelező maszkot viselni, gyakorlatilag teret adhatunk egy-egy gócpont kialakulásának

 – magyarázta Szabó.

Megkeresésünkre a szaktárca azt írta: május óta 175 ezer 18 éven aluli diák kapta meg az oltást és ezen felül oltanak be még 48 ezer diákot ezekben a napokban. A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb a pedagógusok és a diákok magas átoltottságának köszönhetően. Hozzáteszik: ha egy iskolában gócpont jele mutatkozna, az operatív törzs és járványügyi hatóság meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket

Közben a harmadik oltás fontosságáról beszélt az ATV Startban Lisziewicz Julianna. Az immunológus azt mondta: mindenkinek indokolt az emlékeztető oltás. Szerinte minden vakcina valamilyen védettséget biztosít, de a mostani variánsra kutatások alapján a Modernát ajánlja.

A delta variáns ellen a Moderna kétszer hatásosabb, mint a Pfizer

– hangzott el a szakértőtől.

A 34. héten közben több városban megnőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a budapesti agglomeráció több települése mellett heteken belül nőhet majd a fertőzöttek száma Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szombathelyen. A szerdai iskolakezdés előtti napokban most már tartósan napi 100 felett van az új fertőzettek száma.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!