A munkahelyi stressz már igazi népbetegség, ezért igen sok esetben fontos az, hogy egy-egy munkakörben mekkora stressz éri a munkavállalókat. Megnéztük melyek azok az állások, ahol a munkavállalók stresszindexe a legalacsonyabb, illetve elégedettségi indexe a legnagyobb?

Esetünkben azok a munkavállalók is szerencsések, akik ezen lista utolsó, 15. helyén állnak, hisz munkájukat kreatívnak találják, emellett marad még szabadidejük is. Ők a marketing-elemzők, akik a Glassdoor portál felmérései szerint átlagosan 3,8-as elégedettségi pontot gyűjtöttek az elérhető 5-ből – írta a sofortgmbh.eu.

Őket követi egy hazánkban talán kevésbé ismert munkaköri csoport – az instrukciós tervezők csoportja. Az ő feladatunk a különböző témakörökben való oktatási csomagok megtervezése, illetve az ezt kísérő tudásanyag átadása. Statisztikai adatok szerint az ilyen munkavállalók igen elégedettek, hisz szabadidejük mellett az oktatási munkáért átlagban évi 66,000 dolláros bérezést is kapnak.

Hasonlóan jónak találják helyzetüket az ügyfélkapcsolati asszisztensek, hisz ők is 3,8 pontos elégedettségi indexszel rendelkeznek, emellett fizetésük is kiemelkedő: éves szinten mintegy 70-75 ezer dollár.  Nincs ez másképp a különböző mérnöki feladatokat ellátó munkavállalók esetében sem. Itt, a felelősségteljes munka ellenére az elégedettségi index szintén 3,8 pont.  Meglepő módon a tőzsdei- és befektetési elemzők is kiegyensúlyozottnak tűnnek, hisz ők is elégedettek a munkájukkal, sőt a felmérés adatai alapján egyes esetekben még elégedettebbek is, mint a más munkakörben dolgozók.

Az előkelő lista tizedik helyén olyan programozók és webes fejlesztők állnak, akik a világ legmérvadóbb technológiai- és internetes cégeinél dolgoznak, mint például a Google vagy az Apple.  A felmérések szerint a marketinges asszisztensek is elégedettek munkájukkal, hisz ők a lista kilencedik helyét foglalják el, még akkor is, ha munkájuk eredménye néha igen bosszantó plakátokban és televíziós reklámokban testesül meg.

Hasonló eredményeket és elégedettségi szintet produkálnak az internetes marketing világában dolgozó munkavállalók is – ők emellett igen jó bérezést is kapnak – ez esetenként akár 70-80 ezer dollár is lehet. A hazánkban szintén nem annyira ismert UX  (User Experience) designerek is elégedettek munkájukkal. Ők a felhasználói élmény megtervezéséért és teszteléséért felelősek és  túlnyomó részben olyan technológiai nagyvállalatoknál dolgoznak, amelyek szórakoztató elektronikát és okoseszközöket gyártanak. Szintén elégedettek munkájukkal a humán erőforrás menedzserek is, még akkor is, ha ők csupán évi 45-50 ezer dolláros javadalmazással rendelkeznek.

A közösségi médiában dolgozó marketingesek és menedzserek is igen elégedettek, hisz sok esetben munkájuk egyben szórakozás is. Véleményük szerint a Twitter, Facebook vagy akár más közösségi oldalakon a munka is sokkal inkább kikapcsolódásnak tűnik. Ők a lista negyedik helyén állnak, 4 pontos elégedettségi indexszel.

A különböző tehetségkutató- és fejvadász cégeknél dolgozó munkavállalók is jól érzik magukat munkájukban, hisz esetükben a bérezés is igen magas – éves szinten mintegy 64-65 ezer dollár.  A keresőoptimalizálás (SEO) viszonylag fiatal iparágában is kiegyensúlyozott, elégedett emberek dolgoznak a felmérés alapján. Esetükben az elégedettségi index 4,1 pontra ugrik.

A lista legjobb, első helyét az informatikai adatelemzők illetve adattervezők csoportja foglalja el. Ők kiemelten elégedettek is lehetnek, hisz a magas index mellett (4,2 pont) fizetésük is igen kedvező – átlagosan évi 114 ezer dollárral ők a legjobban fizetett munkaerők csoportjába tartoznak.

Forrás: Piac és Profit