Az ADOM Diákmozgalom aránytalanul magasnak tartja, hogy a jövőben félévenként 32 pluszpontokat kapnak a felsőoktatási felvételi eljárásban az önkéntesek.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter bejelentése szerint a jövőben pluszpontokat kaphatnak azok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet a honvédségnél szolgálnak. Hat hónapért 32, egy évért 64 jár. Egy komplex középfokú nyelvvizsgáért eközben 28 pont jár a felvételin. Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint nehéz ezt a két területet összehasonlítani.

Azt ugyanakkor biztosnak gondolom, hogy a nyelvtudás nagyon fontos a mai fiatalság számára, amit feltétlenül pluszponttal kell honorálni

– tette hozzá az ATV-nek nyilatkozva, és megjegyezte, hogy szerinte az egyetemi felvétel követelménye kellene, hogy legyen.

Az ADOM Diákmozgalmnál a csatornának azt mondták: ők a tudás alapú felvételiben hisznek.

Aránytalanul magasnak tartjuk azt a pontot, ami egy olyan egyetem előtti önkéntes katonaságért jár, ami irreleváns tudással, képességekkel és tapasztalattal ruházza fel a diákokat

– fogalmazott a mozgalom szóvivője, Schermann Fruzsina. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekről is csak a releváns tárgyak eredményeit szokták beszámítani a felvételibe „Így nem értjük ez miért ér ilyen sok pontot. Ez lényegében pluszpontokért egy lopakodó sorkatonai szolgálat” – mondta.

A Honvédelmi Bizottság DK-s alelnöke aránytévesztésnek tartja a javaslatot. Vadai Ágnes az ATV-nek azt mondta: újragondolná Benkő Tibor bejelentését, ami szerinte arra utal, hogy a Magyar Honvédségnek komoly gondjai vannak, leginkább létszám tekintetében.

Az ITM a csatorna kérdésére azt válaszolta: a fiatalok támogatása céljából indították el új szolgálati formaként az önkéntes katonai szolgálatot. Hozzátették:

a szeptember közepén induló lehetőségre első ütemben mintegy négyszázan jelentkeztek.

 Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!