Már most, év elején érdemes lefoglalni a legjobb időpontokat a 2016-os szabadságokhoz. Célszerű kihasználni a hosszú hétvégéket, és a kollégákat megelőzve kivenni a szabadnapokat, ugyanis ha ügyesen osztjuk be, akkor egészen hosszú szüneteket is összehozhatunk – írja a Privátbankár.

2016-ban nem leszünk elkényeztetve munkaszüneti napok, és pihenőnapok szempontjából. Három ünnepnap, május 1-je, augusztus 20-a, és október 23-a is hétvégére esik, és csak két négy napos hosszú hétvégénk lesz ebben az évben.

Március 15-e keddre esik, így 14-e hétfő pihenőnapnak számít, amit majd március 5-én szombaton pótolunk be. A másik négy napos ünnep Mindenszentekkor lesz, ugyanis november 1-je szintén keddi napra esik. Az október 31-ei pihenőnapot október 15-én kell majd ledolgoznunk. A karácsony sem lesz túl hosszú,  ugyanis pont vasárnapra és hétfőre esik, így 27-e kedd már munkanap lesz.

Mikor kell bedolgozni a pihenőnapokat?

március 5. (szombat) munkanap

március 14. (hétfő) pihenőnap

október 15. (szombat) munkanap

október 31. (hétfő) pihenőnap

Mikor érdemes szabadságot kivenni?

Ha tudjuk, hosszabbítsuk meg az ünnepi - húsvét, pünkösd - hétvégéket 1-2 nappal, de egy őszi kirándulásra, wellnessre a meghosszabbított november eleji hétvége is tökéletes lehet. Akár kilenc napos szünetet is beiktathatunk, ha március 15-e, vagy november 1-je után veszünk ki három napot, vagy esetleg május 16-a után négyet.

Mivel augusztus 20-a idén szombatra esik, nyáron nem tudjuk meghosszabbítani a szabadságunkat. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy karácsonyra és év végére hagyjunk magunknak néhány napot, ugyanis ha esetleg marad négy napunk év végére, akkor a karácsonyi és szilveszteri időszakban akár egy igazán hosszú téli szünetet is összehozhatunk.

Forrás: Pénzcentrum