Az egészségügyben az egyszemélyi döntések teremtik meg a visszaélés lehetőségét – véli Rozsos Erzsébet ápolásetikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának volt tagja.

Egy kórházban gyakorlatilag szabott ára volt annak, hogy kinek és mennyit kell fizetni, hogy egy hosszútávú ellátást igénylő beteget felvegyenek. A 444 részletes árjegyzéket is közzétett. 

Eszerint havonta kell fizetni:

  • az osztályvezető főorvosnak 50 ezer forintot,
  • a helyettesének 20 ezret,
  • a főnővérnek 25 ezret,
  • a gyógytornásznak 5 ezret,
  • a 10 nővérnek pedig fejenként 7 ezret.

Az ápolási osztályokon egyébként szedhetnek napi díjat, de ez maximum napi 800 forint lehet. Ebben a kórházban viszont nem volt napidíja az osztályon való ellátásnak, tehát az asszonynak tb-alapon, ingyenesen járt volna az ellátás.

Rozsos Erzsébet ápolásetikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának volt tagja a Klubrádióban arról beszélt, a hosszútávú ellátásban lévő nagyon kevés hely miatt, ez a gyakorlat ma is jelen van. Épp ezért jöttek létre az etikai bizottságok, amelyek "leveszik a terhet azok válláról, akik kezében egyébként összpontosulnak az ilyen döntések".

A szakember szerint ma csak egy átrendeződés zajlik az egészségügyben, de ez a fajta visszaélés nem szűnt meg, és a jövőben várhatóan ugyanúgy velünk marad.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!