Ha találkozunk egy sikeres vezetővel, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, igazán szerencsés csillagzat alatt született és mindent tálcán kínált számára az élet. Az esetek nagy részében azonban a valóság nem is állhatna ennél távolabb – írja a Piac és Profit.

A legtöbben nem beleszülettek ebbe a sikerbe, hanem alulról építkezve, téglánként építve jutottak a sikeres világba, ahol nem álltak meg, hanem tovább folytatták az utat. Nem azt mondjuk, hogy a siker soha nem könnyű, sőt azt sem, hogy ez az út nehezebb, mint amilyennek látszik. Mindkettő igaz lehet, de az a valóság, hogy a siker egy soha véget nem érő folyamat. Nem cél, hanem életforma – mondja Steve Tobak, aki tanácsadóként sok száz magas beosztásba lévő vezetővel dolgozott az évek folyamán, így igen sok tapasztalattal rendelkezik e téren.

Az igazán sikeres emberek soha nem kelnek fel úgy,hogy ébredés után, hogy “Oké, megcsináltam “. Nem dőlnek hátra tétlenül és élvezik amit addig elértek. Legalábbis nagyon kevesen vannak ilyenek. A sikeres üzleti vezetők általában soha nem hagyják abba a munkát. Mindig újabb kihívást keresnek-

A sikeresség összetevői többek között a személyes termelékenység, a szokások, az inspiráció, az érzelmi intelligencia, illetve a pozitív gondolkodás. Vannak olyanok, akik egész életükben csinálják, amiről mindenki más csak álmodik, ez az, amiről a siker valóban szól: megtapasztalják a csapásokat. És ez az egyik valódi oka annak, hogy sikeresek.  Mert bár nehéz körülményeket teremtett számukra az élet, ez arra sarkallta őket, hogy küzdjenek. Mert bennük ez által fejlődik a versenyszellem és kitartás. Ez az igazi tréning. (A félelmeink is sokat segíthetnek, hogy előrébb jussunk.)

A legtöbb felső vezető folyamatosan bizonyítani szeretne, az örökös elégedetlenség sarkallja őket egyre előrébb, egyre nagyobb teljesítményre. Nincs egy cél, mindig újabb cél van napirenden.

Mivel általában a munka megszállottjai. De lássuk be, a nagy sikertörténetek főszereplői – Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg, Larry Page – nem csak szenvedélyesen szeretik a munkájukat; ők megszállottjai is. Ezért annyira fegyelmezettek és koncentráltak. Abban a hitben élnek, hogy különlegesek és különlegeset tudnak létrehozni. A szakértő kiemeli, egy dolog, amit észrevett, ami az összes nagy koponyában közös, hogy tényleg azt hiszik, ők igazán különlegesek. De nem a “jobb vagyok, mint te" módon.  Egyszerűen csak a saját szabályaik szerint játszanak. Ezért gyakran megvalósítják, amire mások azt mondják, nem lehet megtenni. Gondolkodásunk tehát lehet egy önbeteljesítő jóslat. A sikeres üzleti vezetők egytől egyig bíznak az ösztöneikben, és még a nagy döntéseket is bátran hozzák meg.

Ha a siker az egyetlen célunk, Steve Tobak szerint kicsi az esélye, hogy elérjük. Ha azonban azt csináljuk, amit szeretünk, kitartóak vagyunk, és ösztönösek, akkor a sikerek sorozata garantált.

Forrás: piacesprofit.hu