Összesen négy alkalommal kaphatnak idén extra juttatást a nyugdíjasok. Tállai András államtitkár szerint azért történik több lépcsőben a kifizetés, hogy megkönnyítsék a pandémiás időszak átvészelését. Az DK szekértője szerint a nyugdíjasoknak egy összegben kellene megkapniuk a tisztességes megélhetést biztosító pénzt. Az ATV Híradójának riportja.

A gazdaság jó teljesítménye és az infláció alakulása: a Magyar Nemzet szerint ez a két fő oka annak, hogy összesen négy alkalommal kaphatnak extra juttatást nyugdíjasok idén. Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára a lapnak adott interjújában azt mondta:, hogy a kormány azért állította vissza a négylépcsős fizetést, hogy a pandémia időszakát könnyebben vészeljék át.

Dávid Ferenc közgazdász szerint ez azért van így, mert tudatosan alultervezték az inflációt.

A nyugdíjasoknak nem évente négyszer-ötször kellene adni pénzt. Egyszer kell adni kiszámítható és olyan jövedelmet, amelyik lehetővé teszi azt, hogy a nyugdíjasokkal ne az történjen, mint az előző tíz évben. Hogy mindig rosszabbul élnek kicsit, mint az előző évben, hanem előreléphessenek

– véli Dávid.

2021-ben az öregségi nyugdíj legkisebb összege havi 28.500 forint, amiből a Magyar Államkincstár januári adatai szerint 17 777-en részesülnek. A legtöbben, 809 879-en 100 ezer és 150 ezer forint közötti összeget kapnak, 23-an 1 millió és 2 millió, 9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek. Magyarországon 2,1 millió ember kap öregségi nyugdíjat. A sor közepén elhelyezkedő, úgynevezett medián nyugdíj tavaly 127 ezer forint volt.

Az idén esedékes négy extra juttatásból kettőt már kézhez kaptak az érintettek, a másik kettő novemberben esedékes. Ekkor érkezik ugyanis az újabb, 0,6 tized százalékos kiegészítő nyugdíjemelés, és a nyugdíjprémium.

Én és az MSZP sokkal jobb megoldást javasolt, hogy mindenki az átlag nyugdíjnak az egy negyedét kapja. Úgyis annyi torzulás van, ez úgyis egy ajándék. Ezt egységesen kellett volna mindenkinek ugyanazt a pénzt adni, de a Fidesznek ez nem jutott eszébe

– nyilatkozott Simonovits András nyugdíjszakértő. Hozzátette: egyre nő a szakadék a nyugdíjasok között, ugyanis akár 40-50%-kal többet kap az, aki idén ment nyugdíjba, mint aki 2015-ben.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!